Kuinka saada luottotiedot takaisin? | Rahalaitos
Lainan suuruus
Laina-aika

*Lainan kuukausierän arvio: 0 €/kk

*Esimerkki lainakustannuksista: Nimelliskorko 0%, Todellinen vuosikorko (APR) 0%, Tilinhoitomaksut 0€. Aloitus- ja kuukausikulut 0€, Korkokulut 0€, Lainan ja lainakustannusten yhteismäärä 0€. Tarjottava laina-aika voi olla 1 - 15 vuoden välillä, tarjottava summa 500 – 60 000 € välillä ja nimelliskorko 4,5% - 20%.

Luottotiedot - Mitä ne ovat ja kuinka saada luottotiedot takaisin

Luottotiedot ovat tärkeä osa jokaisen meidän taloudenhallintaa. Niistä ei tavallisesti puhuta juurikaan ja useat eivät niitä mietikkään. Kuitenkin luottotiedot ovat asia, joka seuraa meitä koko elämämme ja on erittäin tärkeää muistaa pitää luottotiedot kunnossa, jotta välttyy taloudellisilta ongelmilta.

Tällä sivulla Rahalaitos avaa hieman luottotietoja. Käymme sivulla läpi mitä ovat luottotiedot, mitä varten luottotiedot on tärkeä pitää ne kunnossa, kuinka ne voi menettää ja kuinka saada ne takaisin. Lue tämä sivu huolella läpi pysyäksesi kartalla luottotietoihin liittyvistä asioista ja muista jatkossakin pitää luottotietosi puhtaina.

Lainan suuruus
Laina-aika

*Lainan kuukausierän arvio: 0 €/kk

*Esimerkki lainakustannuksista: Nimelliskorko 0%, Todellinen vuosikorko (APR) 0%, Tilinhoitomaksut 0€. Aloitus- ja kuukausikulut 0€, Korkokulut 0€, Lainan ja lainakustannusten yhteismäärä 0€. Tarjottava laina-aika voi olla 1 - 15 vuoden välillä, tarjottava summa 500 – 60 000 € välillä ja nimelliskorko 4,5% - 20%.

Mitä ovat luottotiedot?

Luottotiedot ovat luottorekisteriin tallennettavia tietoja, jotka kertovat henkilön taloudellisesta tilanteesta ja maksukäyttäytymisestä. Luottotietojen avulla yritykset arvioivat henkilön maksukykyä ja luotettavuutta taloudellisten sopimusten yhteydessä. Luottotiedoista kerätään luottotietorekisteriin tietoja maksuhäiriömerkinnöistä, velkojen perinnästä ja konkurssista. 

Luottotietojen merkitys korostuu erityisesti lainojen, vuokrasopimusten ja muiden vastaavien sopimusten yhteydessä, koska tällöin luottotiedoista arvioidaan voidaanko sopimusta myöntää vai ei. Luottotietojen ylläpitoon liittyy myös henkilötietosuojaan liittyviä sääntöjä, joiden tarkoituksena on turvata henkilön oikeudet omiin tietoihinsa.

Kuinka luottotiedot voi menettää?

Luottotiedot ovat henkilön taloudellista tilannetta kuvaavia tietoja, jotka kertovat henkilön maksuvalmiudesta ja luottokelpoisuudesta. Luottotietojen menettäminen siis tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan sitä, että henkilön maksuvalmius ja luottokelpoisuus huononee siihen pisteeseen, että hänen todetaan olevan estyvä hoitamaan taloudellisia velvoitteitaan eikä hänelle kannata luvata taloudellisia sopimuksia.

Luottotiedot voi menettää esimerkiksi maksamattomien laskujen tai velkojen vuoksi. Maksuhäiriömerkintä syntyy, mikäli henkilö ei maksa laskujaan ajallaan tai jättää lainanlyhennyksiä maksamatta. Myös ulosotto tai konkurssi voivat johtaa luottotietojen menetykseen. 

Mitä tapahtuu jos luottotiedot menettää?

Luottotiedotomalla henkilöllä näkyy tiedoissa merkintöjä maksuhäiriöistä tai muista luottotietojen heikentymisistä. Luottotiedottomaksi joutuminen voi johtua esimerkiksi maksamattomista laskuista, luottokorttivelasta, veloista perintätoimistoille tai konkurssista.

Luottotiedottomuus voi vaikeuttaa henkilön mahdollisuuksia saada esimerkiksi lainaa, vuokra-asuntoa tai puhelinliittymää, sillä monet palveluntarjoajat tarkistavat asiakkaan luottotiedot ennen sopimuksen tekemistä. Mikäli taas luottotiedottomalle tarjotaan lainaa, vaaditaan häneltä usein tavallista korkeampia korkoja tai lainan takauksia.

Luottotiedottomuusmerkinnät säilyvät rekistereissä tietyn ajan, jonka pituus riippuu tapauksen vakavuudesta ja siitä, onko velka maksettu vai ei. Koska luottotiedot ovat tärkeitä monenlaisissa taloudellisissa sopimuksissa, voi niiden menetys hankaloittaa elämää merkittävästi, sillä se vaikeuttaa monien palveluiden saamista.

Mistä tiedän olenko menettänyt luottotietoni?

Yleisesti ottaen voidaan ajatella, että mikäli laskut hoitaa ajallaan ilman perintätoimiston puuttumista asiaan tai vähentää lainoja sovituissa aikatauluissa, ei henkilöllä näy maksuhäiriömerkintöjä hänen tiedoissaan.

Luottotietojen menetys kannattaakin estää ennalta huolehtimalla velvoitteiden hoidosta ajallaan. Jos maksuvaikeuksia ilmenee, kannattaa ottaa yhteyttä velkojiin ja yrittää löytää ratkaisu tilanteeseen. Useat palveluntarjoajat, kuten pankit ja luottolaitokset, tarjoavat myös apua taloushallinnan suunnittelussa ja velkojen maksusuunnitelmien laatimisessa. 

Mikäli epäilet omien luottotietojesi tilannetta, on sinun mahdollista tilata raportti luottotiedoistasi esimerkiksi Suomen Asiakastieto OY:ltä. Muista myös, että luottotietojen menetys ei ole pysyvä tila, ja oikealla toiminnalla tilanteen voi korjata.

Miten luottotiedot saa takaisin?

Henkilön on mahdollista saada menetetyt luottotiedot takaisin kun hänen maksuhäiriömerkinnät ovat poistuneet. Saadakseen maksuhäiriömerkinnät poistettua hänellä tulee olla kaikki laskut, luottokorttivelat, konkurssin saatavat tai ulosotto maksettu.

Aikaisemmin merkintöjä säilytettiin rekisterissä yleensä 2-4 vuotta, riippuen merkinnän vakavuudesta ja siitä, onko velka maksettu. Nykyään saat luottotiedot takaisin nopeammin. Joulukuussa 2022 astui voimaan laki, joka nopeutti maksuhäiriömerkintöjen poistoa. Nyt maksuhäiriöt poistuvat sen jälkeen kun velkasi on todettu ja kirjattu maksetuksi, ja tästä kirjauksesta on kulunut 30 päivää.

Kyseisen 30 päivän kuluttua maksuhäiriömerkinnän säilytysaika umpeutuu ja se poistetaan luottotietorekisteristä. Kun rekisteri on puhdistettu maksuhäiriömerkinnöistä, on henkilöllä jälleen luottotiedot saatuna takaisin.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Identiteettivarkaus

Vakuutus tulojen turvaamiseksi

Vakuutukset omaisuuden ja terveyden takaamiseksi

Velkajärjestely

Yksi hakemus, monta tarjousta

Rahalaitos

Kuka voi hakea lainaa Rahalaitokselta?

Ikä:

Sinun tulee olla vähintään 20-vuotias.

Tulot:

Sinulla tulee olla yli 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:

Voit hakea kauttamme lainaa 500 €:sta aina 60 000 € asti.

Maksuhistoria:

Sinulla ei saa olla julkisia maksuhäiriöitä.

Vakuudet:

Meiltä voit aina hakea lainaa ilman vakuuksia.

Yhteistyökumppaneitamme