Asunnon myynti - Ohjeet asuntosi myymiseen - Rahalaitos

Asunnon myynti - Opas onnistuneeseen kiinteistökauppaan

Asunnon myynti on usein merkittävä tapahtuma elämässä, joka voi aiheuttaa monenlaisia tunteita ja herättää paljon kysymyksiä. Olitpa sitten ensimmäistä kertaa myymässä asuntoasi tai kokenut kiinteistönvälittäjä, tämä opas tarjoaa sinulle hyödyllisiä vinkkejä ja neuvoja asunnon myyntiprosessin sujuvoittamiseksi ja onnistuneen kaupan varmistamiseksi.

Asunnon myynti itse - Muistilista kun haluat myydä itse asuntosi

Jos päätät myydä asuntosi itse ilman kiinteistönvälittäjän apua, on tärkeää olla perillä myyntiprosessin vaatimuksista ja haasteista. Alla on listattuna asiat, jotka on hyvä ottaa huomioon ja tehdä, mikäli aiot myydä asuntosi itse.

Valmistele asunto myyntikuntoon

Ennen asunnon markkinointia on tärkeää varmistaa, että se on parhaassa mahdollisessa kunnossa. Tee tarvittavat korjaukset ja huollot, jotta asunto ja mahdollinen piha näyttävät houkuttelevalta ja hyvin hoidetulta. 

Siivoa ja järjestä tilat niin, että ne ovat siistit ja viihtyisät. Suosittelemme myös katsomaan että kodin pintamateriaalit, kuten maalit ja lattiat, ovat hyvässä kunnossa. Pitkä nurmikko ja varaston hämähäkinseitit eivät paranna houkuttelevuutta.

Määritä oikea hinta

Asunnon hinta on yksi tärkeimmistä tekijöistä onnistuneen myynnin kannalta. Liian korkealla hinnalla voi karkottaa potentiaaliset ostajat, kun taas liian alhainen hinta voi johtaa taloudellisiin menetyksiin. 

Tutki alueesi markkinatilannetta ja vertaile vastaavia myynnissä olevia asuntoja. Ota huomioon esimerkiksi lämmitysmuoto, tehdyt remontit, tontti kun vertailet asuntoasi muihin vastaaviin. Hinnan määrittelyyn voi hyödyntää myös ammattiapua, kuten kiinteistönvälittäjää.

Luo myynti-ilmoitus ja markkinoi tehokkaasti

Kun asunto on valmis myyntiin ja hinta on määritetty, on aika aloittaa tehokas markkinointi. Käytä kanavia monipuolisesti. Laita talostasi myynti-ilmoitus kiinteistöportaaleihin kuten Etuovi ja Oikotie, jaa talosi läheisillesi sosiaalisissa medioissa ja onpa taloja myyty esimerkiksi Tori.fi:ssäkin. 

Mitä useampaa markkinointikanavaa käytät, sitä laajemman ostajakunnan voit tavoittaa. Panosta ilmoituksessasi laadukkaisiin valokuviin sekä houkuttelevaan myyntitekstiin, jotka korostavat asunnon parhaita puolia ja ominaisuuksia. On myös suositeltavaa luetella taloon tehdyt isot sekä pienet remontit ja avata mahdolliset huomautukset liittyen talon kuntoon.

Järjestä esittelyt ja näytöt

Kun potentiaaliset ostajat alkavat kiinnostua asunnostasi, järjestä yksityisesittelyjä sekä avoimia näyttöjä. Luo houkutteleva ja kutsuva ilmapiiri asuntoon. Huolehdi siitä, että asunto on siisti ja hyvin valaistu. 

Esittelytilanteessa on hyvä antaa ostajan kierrellä taloa vapaasti, mutta toisaalta myös olla itse lähettyvillä. Ole valmis vastaamaan kysymyksiin ja tarjoa ostajille tarvittavaa tietoa asunnosta.

Neuvottele tarjoukset ammattitaidolla

Kun saat tarjouksia asunnostasi, ole valmis neuvottelemaan. Kiinteistönvälittäjä voi olla hyödyllinen kumppani neuvotteluprosessissa. Tarkastele tarjouksia huolellisesti ja punnitse eri vaihtoehtoja. Huomioi myös ostajan luotettavuus ja rahoitusjärjestelyt. Pyri saamaan paras mahdollinen hinta ja ehdot, jotka vastaavat tarpeitasi.

Ostotarjouksen saatuasi kiinnitä huomiota myös että se on toteuttavissa. Mikäli asiakas asettaa ehtoja esimerkiksi kuntotarkastuksen tekemisestä tai talon vapautumisen päivämäärästä, on hyvä tutkia sopimus huolella ennen siihen suostumista.

Huolehdi kaupan toteuttamisesta

Kun kauppahinta ja ehdot on sovittu, varmista, että kauppa etenee sujuvasti. Varmista, että kaikki tarvittavat asiakirjat ja rahoitus ovat kunnossa ja ota tarvittaessa yhteyttä lakimieheen tai kiinteistönvälittäjään, jotta kaikki asiat hoidetaan asianmukaisesti. 

Huolehdi myös asunnon luovutuksesta ja muista käytännön järjestelyistä, kuten avainten luovutuksesta ja muuttopäivästä.

Kuinka tehdä asunnon hinta-arvio?

Asunnon hinta-arvio on tärkeä vaihe myyntiprosessissa, ja sen avulla määritetään asunnon markkina-arvo. Hinta-arvion avulla saadaan realistinen käsitys siitä, kuinka paljon asunnosta voidaan pyytää myyntitilanteessa. Kiinteistönvälittäjä voi suorittaa hinta-arvion asiantuntemuksensa perusteella, vertailemalla vastaavia myynnissä olevia asuntoja ja huomioimalla alueen markkinatilanteen. 

Mikäli olet itse valmis tekemään asunnon hinta-arvion on tähän saatavilla apuja online-työkaluista, jolla voit verrata alueesi muita asuntoja ja niiden hintaa. Tämän lisäksi on mahdollista käyttää kiinteistöarviointipalvelua. On kuitenkin tärkeää huomioida, että hinta-arviot ovat aina suuntaa-antava ja lopullinen myyntihinta voi muodostua neuvottelujen perusteella.

Asunnon myynti vero - Katso joudutko maksamaan veroa

Kun asunto on myyty, katsotaan seuraavaksi aiheutuuko asunnon myynnistä veroseuraamuksia. Mikäli kyseessä on esimerkiksi sijoitusasunto tai talo, jossa olet asunut alle kaksi vuottatulee sinun maksaa asuntokaupoistasi myyntivoittovero. 

Asunnon verovapaa myynti on oikeutettu, jos sinä tai perheesi olette asuneet kohteessa yli 2 viimeistä vuotta. Tämän lisäksi, jos asuntokaupoista saamasi myyntivoitto on alle 1000 euroa, ei summa ylitä alinta verorajaa ja kyseessä on verovapaa myynti.

Asunnon myynnin verotus lasketaan seuraavasti: Laske yhteen hinta, jonka olet itse aikoinaan maksanut asunnosta ja lisää siihen mahdollinen varainsiirtovero. Tämän jälkeen lisää summaan voiton hankkimiskulut kuten välityspalkkiot ja toimitusmaksut. Lopuksi vähennä yllämainittu summa myyntihinnasta. Loppusummaksi jää verotettava osuus.

Mikäli saamasi myyntivoitto ylittää tietyn summan maksat ylimenevästä osuudesta myyntivoittoveroa. Voit lukea asunnon myyntivoiton verotusta koskevista asioista tarkemmin tästä.

Asunnon myynti vai asuntomyynti:

Moni saattaa ihmetellä mitä eroa on asunnon myymisellä sekä asuntomyynnillä. Asunnon myynti on perinteinen myyntiprosessi, joka kuvastaa sitä, että henkilö myy yksittäisen omistamansa asunnon eteenpäin. Kyseessä voi olla joko oma asunto tai sijoitusasunto.

Termillä "asuntomyynti" voidaan taas viitata laajempaan kontekstiin tai toimintaan, joka liittyy asuntojen myyntiin yleisesti. Tämä voi sisältää esimerkiksi kiinteistönvälitysyritysten harjoittaman asuntomarkkinoinnin ja -myynnin, asuntojen hintakehityksen analysoinnin, myyntistrategioiden kehittämisen ja muiden liiketoimintaprosessien hallinnan, jotka liittyvät asuntojen myyntiin markkinoilla.

Tiivistettynä asunnon myynti siis keskittyy yksittäisen asunnon omistajan tekemään myyntitapahtumaan, kun taas asuntomyynti viittaa laajempaan asuntojen myyntiin liittyvään toimintaan, joka voi kattaa erilaisia liiketoimintaprosesseja ja markkinointitoimenpiteitä.

Muut tärkeät asiat, jotka on otettava huomioon asuntoa myytäessä

Asunnon myynti ilman välittäjää saattaa alkuun kuulostaa lupaavalta vaihtoehdolta. Näin säästät heidän palkkionsa verran myyntitapahtumassa ja saat pitää itse langat käsissä. Asunnon myynti itse aiheuttaa kuitenkin paljon mietittävää ja tehtävää, joten kannattaa miettiä hyvin harkitusti kuinka asiassa etenee.

Alla on vielä listattuna muutama tärkeä pointti asunnon myyntiin liittyen, jotka on syytä lukea ennen kuin lähtee kaupittelemaan asuntoa:

Esisopimukset: Joskus asuntomyyntiprosessiin voi sisältyä esisopimuksen tekeminen ostajan ja myyjän välillä. Esisopimuksessa sovitaan yksityiskohdista, kuten kauppahinnasta, luovutuspäivästä ja muista ehtoista. Tämä dokumentti voi toimia sitovana sopimuksena, joka turvaa kaupan toteutumisen, kun lopullinen kauppakirja allekirjoitetaan.

Kiinteistönvälittäjän rooli: Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä voi olla suuri apu asuntomyyntiprosessissa, koska heillä on asiantuntemusta markkinatilanteesta, hinnoittelusta, markkinoinnista ja neuvotteluista. Kiinteistönvälittäjä voi myös hoitaa esittelyitä ja näyttöjä sekä auttaa asiakirjojen ja muiden käytännön järjestelyjen kanssa.

Asunnon kuntoarvio: Useimmat ostajat ja heidän asuntolainansa tarjoavat pankit vaativat yleensä asunnon kuntotarkastuksen ennen kaupan tekemistä. Kuntoarvio tehdään ammattilaisen toimesta ja siinä arvioidaan asunnon teknistä kuntoa, mahdollisia vaurioita ja korjaustarpeita. 

Kuntoarvio antaa sekä ostajalle, että myyjälle paremman käsityksen asunnon kunnosta. Tämä voi vaikuttaa esimerkiksi asunnon lopulliseen kauppahintaan ja sen haluttavuuteen, joten on syytä miettä kannattaisiko kuntotarkastus tehdä jo ennen asunnon myyntiin laittamista. 

Kauppakirja ja viralliset asiakirjat: Kun kaupat asunnosta on sovittu, kirjoitetaan kohteesta kauppakirja. Kauppakirjassa vahvistetaan kaupan ehdot ja sitoudutaan noudattamaan niitä. Lisäksi kauppaan liittyy erilaisia virallisia asiakirjoja, kuten omistus- ja rasitustodistus, jotka vahvistavat asunnon omistussuhteen ja mahdolliset kiinnitykset.

Ostajan rahoitusjärjestelyt: Ostajien on yleensä järjestettävä rahoitus asunnon ostamiseksi. Myyjän kannattaa varmistaa, että ostajalla on riittävästi rahoitusta tai vahvistus rahoituksen ennakkohyväksynnästä ennen kauppaa. Näin vältetään mahdolliset viivästykset tai peruutukset kaupan toteutumisessa.

Kaupan jälkeiset velvoitteet: Kun kauppa on saatu päätökseen on sekä myyjän että ostajan täytettävä kaupan jälkeiset velvoitteet. Tähän voi kuulua muun muassa avainten luovutus, muuttoajankohdan sopiminen, asunnon siivous ja muut vastaavat käytännön asiat.

Kaiken kaikkiaan asunnon myyminen on monivaiheinen prosessi, joka vaatii huolellista suunnittelua, valmistelua ja asiantuntemusta. Yhteistyö ammattilaisten kanssa voi helpottaa myyntiprosessia ja varmistaa, että kaikki tarvittavat asiat tulevat hoidetuksi asianmukaisesti.

Lue lisää aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Omistus- vai vuokra-asunto.

Käytetyn tavaran myynti.

Sähkön hinta.

Yksi hakemus, monta tarjousta

Rahalaitos

Kuka voi hakea lainaa Rahalaitokselta?

Ikä:

Sinun tulee olla vähintään 20-vuotias.

Tulot:

Sinulla tulee olla yli 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:

Voit hakea kauttamme lainaa 500 €:sta aina 60 000 € asti.

Maksuhistoria:

Sinulla ei saa olla julkisia maksuhäiriöitä.

Vakuudet:

Meiltä voit aina hakea lainaa ilman vakuuksia.

Yhteistyökumppaneitamme