Autolla matkaan ulkomaille - Katso vinkit - Rahalaitos

Autolla matkaan ulkomaille

Onko sinun kesälomasuunnitelmissasi lähteä autolla matkaan? Oletko jo kiertänyt läpi Suomen kaupungit ja kunnat? Haluatko nähdä uusia paikkoja tai viedä lapsesi eri huvipuistoihin? Siinä tapauksessä lähde autolla ulkomaille.

Sinun on mahdollista ottaa perheesi mukaan ja lähteä autolla ulkomaille moniin eri paikkoihin ympäri Eurooppaa. Tässä artikkelissa tarkistelemme erilaisia ulkomaan kohteita, joihin sinun on helppo lähteä matkaan autollasi. 

Autolla Tallinnaan

Viro ja erityisesti Tallinna kuuluvat Suomalaisten kestosuosikkeihin matkailukohteena. Halvat ostosmahdollisuudet, upea vanhan kaupungin alle sekä lukuisat ravintolat houkuttelevat Tallinnaan ihmisiä vuosi toisensa jälkeen. Mikäli haluat kierrellä Tallinnaa keskustan ulkopuolelta, lähteä Pärnun hiekkarannoille tai matkata Tarttoon kulttuurin pariin, suosittelemme lähtemään Viroon autolla.

Autolla Viroon pääsee kätevästi laivalla. Sekä Tallink että Viking line tarjoavat matkoja Helsingistä Tallinnaan. Autolla laivaan meno on yhtä helppoa kuin tavalliselle risteilylle. Ostat vain laivojen nettisivustolta autopaketin tavallisen lipun sijaan.

Lähtiessäsi autolla laivaan muista ilmoittaa autosi rekisterinumero tehdessäsi varausta. Tullessasi autolla laivaan sinulta saatetaan pyytää myös ajoneuvon rekisteröintitodistuksen teknistä osaa nähtäväksi, jotta auton alkuperästä ja omistajasta saadaan varmuus. Rekisteröintitodistuksen saat katsastusasemalta tai Trafilta.

Autolla Ruotsiin

Tukholma, tuo isompi Helsinki. Noin miljoonan asukkaan Tukholma on Pohjoismaiden suurin kaupunki. Lukuisat ostoskeskukset, ravintolat ja nähtävyydet vetävätkin Suomalaisia länsinaapuriin sankoin joukoin. Kymmenet museot ja teatterit, vanha kaupunki sekä huvipuisto takaavat, että Tukholmassa viihtyvät kaikki vauvasta vaariin.

Autolla Tukholmaan pääset yhtä kätevästi kuin Viroonkin. Viking Linellä pääset lähtemään Tukholmaan Helsingistä tai Turusta ja Tallinkilla Turusta. Autolla onkin hyvien tieverkostojen ansiosta helppo lähteä myös Pidemmälle Ruotsiin kohti pohjoista tai etelää.

Tukholman pohjoispuolella automatkailijaa odottaa esimerkiksi Uppsalan yliopistokaupunki sekä Koklosterin linna ja Gävlen eläin- ja huvipuisto. Etelään päin lähdettäessä vastaan tulee nopeasti Tom Tits Experiment -tiedekeskus Södertaljessa, Astrid Lindgrenin perhepuisto Vimmerbyssä, sekä Göteborg, josta löydät pohjoismaiden suurimman huvipuiston, Lisebergin.

Autolla Ahvenanmaalle

Mikäli haluat kokea palan Ruotsia poistumatta Suomesta, on sinun mahdollista risteillä autosi kanssa myös Ahvenanmaalle. Ahvenanmaan ruotsinkielisessä saaressa riittää ihasteltavaa.

Linnat, rauniot ja museot tarjoavat kulttuurinnälkäisille nähtävää. Eckerö taas on pohjoismaiden aurinkoisimpia paikkoja ja kyseisen kunnan hiekkarannat Suomen parhaita. Tämän lisäksi useat ravintolat, kahvilat ja majatalot pitävät Ahvenanmaan matkalaiset kylläisinä ja hyvin levänneinä.

Autolla Norjaan

Autolla Norjaan haluavien kannattaa varautua hieman pidempään automatkaan kohti pohjoista. Suomen ja Norjan välillä on kuusi rajanylityskohtaa Kilpisjärvellä, Kivilompololla, Karigasniemellä, Utsjoella, Nuorgamissa sekä Näätämössä. Näätämöä lukuunottamatta rajanylityspaikat ovat auki vuorokauden ympäri.

Päästyäsi Pohjois-Norjan jylhille maisemareiteille kohteita on monia. Vuoristoreitit johtavat esimerkiksi Norjan ykköskohteeseen Lofooteille, jonka henkeä salpaavat merimaisemat ovat syy monen Norjan matkaan. Lofooteilla on myös useita luontopolkuja ja telttailupaikkoja patikoinnista kiinnostuneille.

Lofooteilla on toki muutakin. Saaristossa on mahdollista hypätä esimerkiksi eri laivojen kyytiin. Tarjolla on niin valassafaria kuin vuonoristeilyjä. Golf-virran ansiosta leuto sää takaa sen, että lofootit ovat yhtä mukava matkakohde niin kesällä kuin talvellakin.

Lofooteilta johtaa iso tie kohti Etelä-Norjaa, joten kaupunkilomasta haaveilevien on helppo ajaa upeita merimaisemia katsellen ja vuoristojen ali meneviä tunneleita huristellen Trondheimiin, Bergeniin tai Osloon.

Autolla Saksaan

Hieman kauempana sijaitseva Saksa on automatkailijoiden unelma lukuisten autobahnejen ja monien kulttuurikaupunkien ansiosta. Autolla Saksaan on mahdollista matkata monella tapaa aloittaen matka laivalla. Voit mennä joko suoraan tai pidemmän ajon kautta.

Kuten artikkelin aiemmassa osiossa kerrottiin, Tukholmaan pääsee todella kätevästi auton kanssa laivalla. Ruotsin eteläisistä satamakaupungeista taas menee useita laivareittejä Saksan pohjoisiin kaupunkeihin. Innokkaimmat voivat myös ajaa Ruotsista suoraan Tanskaan ja sen läpi Saksaan.

Toinen vaihtoehto on matkata ensin laivalla Tallinnaan ja sen jälkeen ajaa autolla Saksaan Baltian maiden sekä Puolan läpi saapuen Saksan itärajalta maahan. Kolmantena vaihtoehtona on ottaa Finnlinesilta laivamatka suoraan Helsingistä Travemündeen. Tämä vaihtoehto on monelle se helpoin, joskin myöskin hintavin.

Autolla ulkomaille - Muita kohteita

Autolla voit lähteä periaatteessa minnepäin maailmaa tahansa. Kuitenkin useimmat meistä pysyttelevät Euroopan sisällä. Koska laivalla pääsee manner-Eurooppaan nopeasti, aukeaa matkakohdevaihtoehtoja äkkiä todella monta.

Matkustaessasi maiden halki, sinun kannattaa etukäteen katsoa, mitä sinulla tarvitsee olla mukana. Joissakin maissa edellytetään, että autosta löytyvät tietyt dokumentit sekä turvallisuuteen liittyviä tavaroita kuten ensiapupakkaus sekä suojaliivit. Seuraavassa kerromme hieman muista suosituista matkakohteista autolla.

Autolla Riikaan

Autolla Riikaan on helppo lähteä. Menet ensin autolautalla Tallinnaan ja ajat Viron halki Latviaan. Matka voi kuulostaa pitkältä, mutta Suomen pituuteen tottuneet matkalaiset saattavat yllättyä siitä, että Tallinnasta Riikaan on vain 310 km. Mikäli siis lähdet heti aamulautalla Helsingistä, olet jo iltapäivällä perillä.

Riikaan päästyäsi sinua odottaa siellä upea vanha kaupunki isoine kirkkoineen ja lukuisine aukioineen, joista löytyy ravintoloita jokaiseen makuun. Perheen pienimmille kaupungista löytyy Laiman suklaamuseo sekä Emils Gustavsin suklaatehdas. Riikan keskustasta pääset kätevästi autolla 30 minuutissa myös Jurmalan hiekkarannoille nauttimaan merestä ja auringosta.

Autolla Legolandiin

Tanskan Billundissa sijaitseva Legoland on varmasti yksi perheen lasten suosikkikohteista, johon autolla voi lähteä. Laivalla pääsee Turusta tai Helsingistä Tukholmaan helposti ja Tukholmasta pystyy ajamaan Kööpenhaminaan päivän aikana. Noin 650 kilometrin reittiin mahtuu sekä maalais-, että kaupunkimaisemia. Ruotsista Tanskan puolelle voit autolla siirtyä joko lautalla tai Sillan ylitse.

Kun olet päässyt autolla Tanskan puolelle, on Kööpenhaminasta Legolandiin vielä 250 kilometriä jäljellä. Billundiin päästyäsi Legoland tarjoaa viihdykettä moneksi päiväksi koko perheelle. Legomaailman lisäksi paikkakunnalta löytyy myös sisävesipuisto Lalandia, ja viereisestä Givskudin kylässä pääsee kokemaan autolla ajettavaa Afrikan safari -tyyppistä eläintarhakiertuetta.

Autolla Espanjaan

Mikäli aikeissasi on päästä omalla kyydillä rantalomalle Etelä-Eurooppaan saakka, voi autolla Espanjaan olla sinun juttusi. Reittimahdollisuuksia on monia, mutta useat ovat todenneet, että paras reitti Espanjaan alkaa laivamatkalla Helsingistä Saksan Travemündeen.

Travemündeen päästyä kannattaa ottaa suunnaksi 1-tie Hampuriin. Tämän jälkeen vaihtoehtoinasi on ajaa joko Saksan eteläpäähän tai kaartaa jyrkemmin lounaaseen ja kulkea Belgian läpi. Kummankin reitin määränpäänä on Ranska, jonka läpi ajettuasi olet saapunut autollasi Espanjaan. 

Travemünden ja Espanjan välimatkalle matkaa kertyy reitistä riippuen reilut 2000 kilometriä, joten suosittelemme, että varaat matkaa varten useamman päivän. Näin ehdit nauttia matkan varelle osuvista nähtävyyksistä, sekä lepäämään tarvittavan määrän.

Autolla Ulkomailla - Tärkeää muistaa

Artikkelimme viimeisessä kohdassa haluamme muistuttaa sinua muutamasta asiasta, jotka on hyvä ottaa huomioon kun lähdet autolla ulkomaille.

Ajokortti ja tarvittavat asiakirjat: Varmista, että sinulla on voimassa oleva ajokortti, joka on hyväksytty kyseisessä maassa. Joissakin maissa saattaa olla tarpeen hankkia kansainvälinen ajokortti. Ota mukaan myös auton rekisteriotteet, vakuutustodistus ja passi tai henkilökortti.

Liikennesäännöt ja -merkit: Tutustu huolellisesti kohdemaiden liikennesääntöihin ja -merkkeihin. Varmista, että ymmärrät paikalliset tieliikennesäännöt, nopeusrajoitukset ja etenkin mahdolliset erityissäännöt tai -merkit, jotka poikkeavat Suomesta.

Vakuutus: Tarkista autovakuutuksesi kattavuus ulkomailla. Varmista, että sinulla on riittävästi vakuutusturvaa, joka sisältää esimerkiksi vastuuvakuutuksen ja mahdolliset lisävakuutukset.

Tietullit ja tiemaksut: Selvitä etukäteen, onko matkareitilläsi tietulleja tai muita tiemaksuja. Joissakin maissa tietullit maksetaan ennen matkaa ostamalla tietullivignettejä, kun taas toisissa maissa maksut peritään suoraan tietulliasemilla.

Maakohtaiset vaatimukset ja varusteet: Joissakin maissa on erityisiä varusteita, jotka sinun tulee olla mukana autossasi. Näitä varutseita voivat olla esimerkiksi heijastinliivit, varoituskolmio, ensiapupakkaus tai palovaroitin.

Polttoaine ja hintataso: Selvitä etukäteen polttoaineen hintataso ja saatavuus kohdemaassa. Tarkista myös, tarvitsetko mahdollisesti kansainvälisen luottokortin polttoaineen maksamiseen.

Navigaatio ja kartat: Hanki ajan tasalla olevat navigointijärjestelmät tai kartat, jotka auttavat sinua suunnistamaan ulkomailla. Voit käyttää esimerkiksi auton omaa navigaattoria, älypuhelimen sovelluksia tai erillistä GPS-laitetta.

Matkustusasiakirjat: Tarkista, tarvitsetko mukaasi muita matkustusasiakirjoja, kuten viisumin tai matkustusluvan, jos aiot matkustaa maahan, joka vaatii niitä.

Kielitaito: On suositeltavaa opetella muutamia perusfraaseja tai sanoja kohdemaan kielellä. Tämä voi olla hyödyllistä vuorovaikutuksessa paikallisten ihmisten kanssa tai hätätilanteissa. Useimmissa Euroopan maissa pärjää myös Englannilla.

Varusteet ja hätätilanteet: Pidä autossasi hätävarusteita, kuten vara-ajonesteitä, taskulamppua, vararengasta ja työkaluja. Tarkista myös, onko sinulla matkustusavustuspalvelu käytettävissäsi, joka voi auttaa sinua mahdollisissa ongelmatilanteissa.

Muista myös näiden lisäksi, että mikäli lähdet rahoitusyhtiön autolla ulkomaille, tulee maastavientiin kirjallisen luvan rahoitusyhtiöltä. Kaikki rahoitusyhtiöt eivät kuitenkaan vaadi valtakirjaa, jos matkasi suuntautuu Pohjoismaihin, mutta asia on syytä aina tarkistaa ennen matkaa.

Toivottavasti ylläolevista vinkeistä oli sinulle hyötyä ja sait tarvittavaa tietoa sekä mahdollista inspiraatiota lähteä autolla ulkomaille matkaan. Rahalaitos toivottaa sinulle ja matkaseurueellesi turvallisia kilometrejä!

Yksi hakemus, monta tarjousta

Rahalaitos

Kuka voi hakea lainaa Rahalaitokselta?

Ikä:

Sinun tulee olla vähintään 20-vuotias.

Tulot:

Sinulla tulee olla yli 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:

Voit hakea kauttamme lainaa 500 €:sta aina 60 000 € asti.

Maksuhistoria:

Sinulla ei saa olla julkisia maksuhäiriöitä.

Vakuudet:

Meiltä voit aina hakea lainaa ilman vakuuksia.

Yhteistyökumppaneitamme