Juhannus 2023 - Lue Rahalaitoksen kattava tietopaketti Juhannuksesta

Juhannus 2023 - Vinkit juhannukseen

Juhannus, tuo keskikesän juhla, jota juhlitaan kesäpäivänseisauksen lähestyessä. Monille juhannus merkitsee perheen tai ystävien kanssa vietettyä mukavan rentoa pitkää viikonloppua mökillä. Toisille juhannus taas merkitsee railakasta juhlintaa festareilla tai muissa tapahtumissa.

Viettääpä juhannusta sitten saaressa, mökillä, festareilla tai kaupungissa, on juhannuksessa usein toistuvia teemoja, jotka näkyvät paikasta riippumatta. Hyvän ruoan syönti, lipunnosto, juhannuskokko sekä tietysti juhannussauna.

Tässä artikkelissa Rahalaitos tarjoaa sinulle vinkkejä vuoden 2023 juhannuksen viettoon. Mikäli sinulla on vielä suunnitelmat auki, löydät sivultamme vaihtoehtoja tekemiseen ja matkakohteita juhannukseksi. Löydät sivulta myös juhannuksen sääennusteen, juhannuksen päivämäärät sekä muuta tietoa keskikesän juhlasta.

Juhannus lomapäivät

Milloin juhannus sitten on? Joka vuosi juhannusta vietetään hieman eri aikaan ja yleisesti ottaen juhannusaatto sekä juhannuksen päivämäärät sijoittuvat 19-25.6 ajalle.

Vuonna 2023 juhannusta vietetään seuraavasti: Juhannusaatto on perjantai 23.6 ja juhannuspäivä lauantai 24.6. Juhannuspäivä on juhlapyhä, mutta useimmilla työpaikoilla myös aatto on palkallinen vapaapäivä. Lippu nostetaan salkoon juhannusaattona kello 18 ja lasketaan seuraavana päivänä kello 21.

Kauppojen aukioloaika juhannuksena

Mikäli tarkoituksenasi on viettää juhannus esimerkiksi mökillä, on juhannuksen ruokaostokset hyvä tehdä etukäteen. Kauppojen aukioloajat ovat lainmääräyksen vapautumisen myötä vuosien saatossa laajentuneet ja nykypäivänä ympäri vuoden aukiolevia 24/7 kauppoja ja huoltoasemiakin löytyy monesta paikasta.

Näin ei kuitenkaan asia välttämättä ole esimerkiksi pienemmillä paikkakunnilla, joissa useimpien mökit sijaitsevat. Näin ollen on hyvä pitää mielessä yksi nyrkkisääntö jos haluat varmistaa juhannusherkut: Kaupat auki torstaina, ehkä auki juhannusaattona, kiinni juhannuspäivänä. 

Vaikka aatto ei olekaan virallinen vapaapäivä, ovat useimmat silloin auki tavallista lyhyemmän aikavälin, sillä useat kauppiaat päästävät työntekijänsä nauttimaan juhannuksesta yleensä klo 12-15 välillä aattona.

Juhannussää

Vuodesta toiseen yhtenä juhannuksen pääpuheenaiheista on sää. Totutusti juhannussään ennusteet ja toteutunut sää voivat muuttua silmänräpäyksessä ja lopulta juhannussää voi olla mitä vaan. Vaikka Suomen kesästä usein kuuleekin hauskan toteamuksen “lyhyt mutta vähäluminen”, on juhannussää lähivuosina tarjonnut myös komeaa auringonpaistetta ja lämpimiä kelejä.

Tämän artikkelin kirjoituspäivänä 7.6 juhannussääenuste lupaili seuraavaa: Forecan sivujen mukaan juhannuksen aikaan viikolla 25 viikon keskilämpötila sekä sademäärä ovat lähellä vuodenajan tavanomaisia arvoja. Accuweatherin sivuilta katsottuna koko Suomeen ennustetaan juhannusviikonlopun lämpötilan vaihtelevan päivällä paikkakunnittain 19 ja 25 celsiusasteen välillä.

Juhannustapahtumat

Juhannus on perinteisesti suuri mökkijuhla, jolloin ihmiset karkaavat maalle ja kaupungit autioituvat. Tänä päivänä on kuitenkin todennäköistä, että moni ei viitsi lähteä kauas kotoa, vaikkapa sen takia että juhannuksenakin saatetaan olla töissä tai juhlaa halutaan viettää niin, että on mahdollisuus tulla yöksi kotiin.

Alla onkin kerrottuna muutamia vinkkejä siitä, mitä Suomen isoimmissa kaupungeissa voi tehdä juhannuksena. 

Juhannus Helsinki

Suomen pääkaupungissa juhannuskokkoja pääsee yleensä ihastelemaan Seurasaaressa, Kaivopuiston rannassa, Karjalaisten kesäkodilla sekä Lauttasaaren kokkokalliolla. Linnanmäki ja Korkeasaari ovat myös suosittuja juhannuskohteita lapsiperheille.

Seurasaaren juhannusvalkeiden lisäksi muita suosittuja juhannustapahtumia Helsingissä on esimerkiksi Stadin Juhannus -festivaalit sekä Allas Sea Poolin juhannus.

Juhannus Tampere

Tampereella juhannusta voi viettää esimerkiksi saunoen Saunaravintola Kuumassa, Rauhaniemen kansankylpylässä, Rajaportin saunassa tai Lapinniemen kylpylässä. Keskustassa musiikkia voi lähteä kuuntelemaan esimerkiksi Valtteri festivaaleille ja Härmälän leirintäalue sekä Särkänniemi taas ovat hyviä matkakohteita Lapsiperheille.

Yksi suosituimpia juhannuskohteita Tampereella on Viikinsaari. Keskustasta laukontorilta pääsee saarelle koko juhannusviikonlopun ajan edestakaisin kätevästi laivalla. Viikinsaaresta löytyy ohjelmaa koko perheelle ja sieltä löytyy muun muassa saunat, kesäteatteri, tanssilava, esiintyjiä, buffet sekä tietysti juhannuskokko.

Juhannus Turku

Turussa juhannusta voi viettää esimerkiksi Ruissalon kylpylässä, joka järjestää monenlaista ohjelmaa kuten juhanussalon koristelun ja noston, lipunnoston sekä Juhannuskokon. Juhannuskokkoa pääsee usein ihastelemaan myös Vepsän saaressa, johon matka taittuu vesibussilla.

Turussa on juhannuksena myös mahdollista lähteä useille risteilyille, joko Naantalin saaristoon S/S Ukkopekalla tai pidemmälle merimatkalle Tallink Siljan ja Viking Linen kyydissä. Keskustassa taas on tarjolla useita tapahtumia mistä valita, kuten tansseja konsertteja sekä musikaaleja.

Juhannusfestarit

Jos haluat juhlia juhannusta hyvän musiikin ja iloisen suurjoukon ympäröimänä, voi sinulle suotuisinta olla lähteä juhannuksena festareille. Sekä isompia, että pienempiä festareita järjestetäänkin ympäri Suomea.

Kun puhutaan juhannusfestareista, nousee yleensä kolme festivaalia ylitse muiden:

Himos Juhannus

Himoksen juhannusfestivaalit ovat varmasti tuttu konsepti useimmille suomalaisista. Jämsän hiihtokeskuksessa 22-24.6.2023 järjestettävä festivaali kerää vuodesta toiseen paikalle Suomen eturivin artistit. Festivaaleilla on tarjolla niin pop-, rock- ja rap-musiikkia suurilta nimiltä. Myös uusia nousevia artisteja on joka vuosi mukana, joten musiikkia löytyy jokaiseen makuun. 

Himoksella majoitustilaa on runsaasti, sillä keskuksella on vuokrattavana satoja mökkejä. Vaihtoehtoisesti voit kunnioittaa juhannusperinteitä myös vuokraamalla asuntoauton ja yöpymällä karavaanialueella tai ottamalla teltan mukaan leirintäalueelle. Juhlijoiden nälän pitää kurissa sekä Himoksen omat ravintolat, että festarialueelta löytyvät ruokakojut, joissa on tarjolla niin itämaisia, meksikolaisia kuin välimerellisiäkin makuja, unohtamatta rehellistä grilliruokaa. 

Tahko Juhannus

Toinen suosittu hiihtokeskuksen liepeillä sijoittuva juhannusfestivaali on Tahkon Juhannus. Tämä Kuopion koilispuolella sijaitseva hiihtokeskus kerää juhannuksena 22-24.6.2023 ihmiset yhteen niin Pohjois-, Itä-, Etelä- kuin Länsi-Suomesta.

Kuten Himoksella, Myös tahkolla nähdään Suomen suurimmat tähtiartistit useista eri genreistä. Majoitusvaihtoehtoina löytyy festivaalialueen läheisyydessä oleva leirintäalue, hiihtokeskuksen mökit, sekä Tahko Spa Hotel. Ruokapuolesta Tahkon omien ravintoloiden lisäksi festareilla vastaa hampurilaiskoju, grilli sekä meksikolainen street food -piste.

RMJ

RMJ eli Raumanmeren Juhannus toivottaa juhannuskansan viettämään keskikesää Rauman Otanlahteen. Myös 22-24.6.2023 järjestettävät festivaalit keräävät juhlakansaa ympäri Suomen viettämään mittumaaria upealle merenrannalle.

Raumalla juhannusfestarit eroaa aikaisemmin mainituista festareista hieman artistikattauksellaan siinä, että kyseessä on musiikillisesti monipuolisemmat juhlat. Suomen eturivin artistien lisäksi myös pienempiä artisteja nähdään lavalla useampia. Tämän lisäksi Raumalla keskitytään popin lisäksi tanssittavampaan konemusiikkin ja paikalta löytyy pääartisteina ulkomaisia DJ-muusikoita.

RMJ:n yöpymisvaihtoehtoina löytyy hiekkarannalla sijaitseva rantaleirintä, urheilukentällä oleva karavaani- ja teltta-alue sekä Poroholman lomakeskuksen alue. Ruokapalveluita festivaalialueelta löytyy useita ja ruokaa on tarjolla niin pitojen, hampurilaisten, kanaruokien kuin itämaisen keittiön ystäville.

Pienemmät juhannusfestarit

Mikäli yllämainitut festivaalit tuntuvat liian isoilta, sijaitsevat liian kaukana, tai eivät kohtaa musiikkimakusi kanssa, on suomessa tarjolla muitakin festivaaleja. Tässä niistä muutama:

Kalajoen Juhannus: 22-24.6 Kalajoen hiekkasärkkien syleilyssä järjestettävä festivaali tarjoaa pop- ja dance-musiikkia festarikansalle.

Stadin Juhannus: Helsingin Lonnan saaren terassialue sekä makasiinirakennukset tuovat saaressa vietettävät festivaalit lähes Helsingin ytimeen 23-24.6. Stadin juhannuksessa pääset kuuntelemaan eri genrejen indie-bändejä sekä nousevia pop-tähtiä.

Valtteri Festival: Tampereen keskustassa, Tullikamarilla 23-24.6 vietettävä kaupunkifestivaali tarjoaa punk-, rock- ja pop-musiikin alalajeista kiinnostuneille juhlijoille monipuolisen kattauksen toisistaan tyylillisesti hyvinkin paljon eroavia artisteja.

Nummirock: 21-24.6 Kauhajoen Nummijärvellä järjestetään eräät Suomen pisimmistä Juhannusfestivaaleista. Neljän päivän aikana Etelä-Pohjanmaa raikaa raskaasta musiikista kun festarialueen lavoille nousee yhteensä yli 50 metallimusiikkiin keskittyvää yhtyettä.

Juhannusmökki

Juhannuksena on ympäri maata tarjolla jos jonkinlaisia tapahtumia. Kuitenkin moni valitsee juhannusviettotavaksi ehkäpä sen perinteisimmän, juhannusmökin. Mökki voi olla oma, sukulaisen tai ystävän. Jotkut jopa vuokraavat mökin ulkopuoliselta taholta varta vasten tätä tilaisuutta varten.

Mökille on hyvä muistaa varata tarvittava määrä ruokaa, juomaa ja hyvää mieltä. Aktiivisille mökkiläisille on hyvä varata mukaan pihapelejä, uimaleluja sekä hyttysmyrkkyä. Rauhallisuutta arvostavien kannattaa pakata mukaan vaikkapa hyvä kirja, ristikoita tai pelikortit. Näiden pariin kelpaa uppoutua tuntitolkulla.

Toivottavasti lukemistasi vinkeistä oli sinulle hyötyä ja sait mukavia ideoita siihen, kuinka viettää tämän vuoden keskikesän juhla. Koko Rahalaitoksen väki haluaa toivottaa sinulle ja läheisillesi oikein aurinkoista ja mukavaa juhannusta 2023.

Yksi hakemus, monta tarjousta

Rahalaitos

Kuka voi hakea lainaa Rahalaitokselta?

Ikä:

Sinun tulee olla vähintään 20-vuotias.

Tulot:

Sinulla tulee olla yli 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:

Voit hakea kauttamme lainaa 500 €:sta aina 60 000 € asti.

Maksuhistoria:

Sinulla ei saa olla julkisia maksuhäiriöitä.

Vakuudet:

Meiltä voit aina hakea lainaa ilman vakuuksia.

Yhteistyökumppaneitamme