talous/korkokatto-paattyy-joulukuussa

Korkokatto päättyy joulukuussa – toimi näin, jos sinulla on kulutusluottoja

Heinäkuussa säädetty 10 prosentin korkokatto päättyy vuoden vaihteessa. Väliaikaisen korkokaton lisäksi kulutusluottojen yleinen korkotaso on laskenut selvästi tämän vuoden aikana. Nyt on korkea aika kilpailuttaa vanhat lainat, jos haluaa hyötyä korkoalesta. Kulutusluottoa ottaessasi kannattaa huomioida se, että lainan korko saattaa nousta korkokaton päätyttyä 1.1.2021 alkaen, jos lainasopimuksessa on sovittu yli 10 prosentin nimelliskorosta.

Heinäkuun alusta voimaan tullut vakuudettomien lainojen korkokatto on vaikuttanut selvästi kulutusluottojen korkoihin. Vaikka laki koskee vain loppuvuotta, olemme Rahalaitoksella havainneet myös pidemmälle ajalle tarjottujen lainojen korkotason laskeneen selvästi alkuvuodesta. Nyt kannattaa siis kilpailuttaa tai yhdistää vanhat lainat ja luotot ennen vuoden vaihdetta, jolloin on odotettavissa korkojen nousua nykyiseltä tasolta.

Yhdistelylainojen korkotaso edullisimmillaan nyt

Rahalaitoksen käyttäjätilastoihin perustuvan selvityksen mukaan eniten kasvava lainamuoto kulutusluotoissa on yhdistelylainat. Yhdistelylainojen korkotaso on ollut laskusuunnassa syyskuusta 2019 alkaen. Silloin korkokatto laski 20 prosenttiin ja myös muita lainoista perittäviä kustannuksia rajoitettiin. Tänä vuonna korkotaso on laskenut edelleen sekä lainsäädännön että kilpailutilanteen tiukennuttua. Me Rahalaitoksella arvioimme kuitenkin, että vuoden vaihteessa korot kääntyvät todennäköisesti nousuun, kun korkosäätely lievenee.

Tällä hetkellä yhdistelylainaa voi saada alhaisimmillaan ilman vakuuksia jopa alle 5 prosentin korolla. Kaikki vanhat lainat kannattaa kilpailuttaa uudestaan nopeasti ennen kuin korkotaso kääntyy nousuun.

Laina voi tulla halvemmaksi kuin osamaksu tai luottokortti

Jos suunnittelet suurempia ostoksia, joihin sinulla ei ole vielä kokonaan rahoitusta kannattaa miettiä tarkkaan, miten rahoitat hankinnan. Heinäkuussa voimaan astunut lakimuutos ei koske luottokortteja tai osamaksuja, joiden korko voi olla yhä jopa 20 %. Kilpailutuspalvelun kautta otettu vakuudeton laina voi tulla halvemmaksi kuin osamaksu tai luottokortin käyttö.

Kilpailuttamalla varmistat, ettet maksa liikaa korkoja

Rahalaitos kilpailuttaa lainasi turvallisesti 25 pankilla ja lainantarjoajalla, joiden kanssa se tekee yhteistyötä. Sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin täyttää yksi hakemus Rahalaitoksen sivuilla. Hakemuksen lähettäminen ei vielä sido mihinkään, vaan voit rauhassa katsoa, millaisia tarjouksia saat, ja päättää sitten, hyväksytkö niistä jonkun.

Varmista, että saat parhaan mahdollisimman lainan – täytä hakemus Rahalaitoksen sivuilla ja katso, millaisen koron voit saada.

Lainan kilpailutus 60 000 € asti
Lainan suuruus
Laina-aika

*Lainan kuukausierän arvio: 0 €/kk

*Esimerkki lainakustannuksista: Nimelliskorko 0%, Todellinen vuosikorko (APR) 0%, Tilinhoitomaksut 0€. Aloitus- ja kuukausikulut 0€, Korkokulut 0€, Lainan ja lainakustannusten yhteismäärä 0€. Tarjottava laina-aika voi olla 1 - 15 vuoden välillä, tarjottava summa 500 – 60 000 € välillä ja nimelliskorko 4,5% - 20%.

Yksi hakemus, monta tarjousta

Rahalaitos

Kuka voi hakea lainaa Rahalaitokselta?

Ikä:

Sinun tulee olla vähintään 20-vuotias.

Tulot:

Sinulla tulee olla yli 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:

Voit hakea kauttamme lainaa 500 €:sta aina 60 000 € asti.

Maksuhistoria:

Sinulla ei saa olla julkisia maksuhäiriöitä.

Vakuudet:

Meiltä voit aina hakea lainaa ilman vakuuksia.

Yhteistyökumppaneitamme