Kulutusluottojen korkokatto jatkuu

Kulutusluottojen korkokatto jatkuu – hyödynnä nyt tehokkaasti väliaikainen laki

Tilapäistä korkokattoa jatkettiin eduskunnan päätöksellä syyskuun 2021 loppuun. Viime vuonna nostettujen lainojen korot muuttuivat vuoden vaihteessa lainasopimuksen ehtojen mukaisiksi ja se voi nostaa näiden lainojen korkoa.

Vakuudettomien lainojen korkokatto vaikutti viime vuonna selvästi kulutusluottojen korkoihin. Heinäkuussa alkanut 10 prosentin korkokatto päättyi viime vuoden lopussa ja tammikuusta lähtien tänä aikana otettujen lainojen nimelliskorko on saattanut nousta jopa 20 prosenttiin. Vuoden alusta voimaan tullut uusi korkokatto koskee syyskuuhun loppuun asti perittäviä korkoja. Tämän jälkeen lainojen korko saattaa nousta yli 10 prosentin jos lainasopimuksessa on niin sovittu. Jos sinulla on vanhoja lainoja tai luottokorttivelkoja, kannattaa ne kilpailuttaa uudestaan heti vuoden alussa, jolloin voit hyötyä eniten väliaikaisesta korkokatosta.

Kokeile lainojen kilpailuttamista Rahalaitoksella tästä.

Viime vuoden aikana vakuudettomien lainojen korkotaso laski selvästi ja moni hyödynsi korkokattoa maksamalla vanhat lainat ja luottokorttivelat pois yhdistelylainalla. Väliaikaisen korkokaton lisäksi luotonantajien tiukentunut kilpailu hyvistä asiakkaista laski korkotasoa. Nyt uuden lain tullessa voimaan tammikuussa kannattaa kilpailuttaa tai yhdistää vanhat lainat ja luotot ja hyödyntää väliaikaisen korkokaton vaikutus mahdollisimman hyvin.

Rahalaitos auttaa hyödyntämään lakimuutoksen

Rahalaitos kilpailuttaa lainasi turvallisesti 25 pankilla ja lainantarjoajalla, joiden kanssa se tekee yhteistyötä. Kerromme palvelussamme selkeästi mikä lainan korko on korkokattolain aikana, ja muuttuuko korko sen jälkeen, kun väliaikainen laki päättyy syyskuun lopussa. Sinun ei tarvitse tehdä muuta, kuin täyttää yksi hakemus Rahalaitoksen sivuilla. Hakemuksen lähettäminen ei sido sinua vielä mihinkään, vaan voit rauhassa katsoa, millaisia tarjouksia saat, ja päättää hyväksytkö niistä jonkun.

Kilpailuttaminen kannattaa, vaikka vanhojen lainojesi korot olisivatkin alle 10 prosentin. On hyvin mahdollista, että löydät silti lainantarjoajien koventuneen kilpailun ansiosta paremman tarjouksen Rahalaitoksen kumppaneilta.

Lainojen ja luottojen yhdistäminen on nyt kannattavaa

Lainojen ja luottokorttivelkojen yhdistäminen on lisääntynyt viime aikoina. Lainojen yhdistämisellä tavoitellaan lainakulujen pienentämistä. Kulutusluottojen korkotaso on laskenut ja jos sinulla on useita vanhoja lainoja, luottokorttivelkoja tai osamaksusopimuksia, on kannattavaa yhdistää vanhat lainat. Kannattaa muistaa, että väliaikainen korkokatto ei kosketa luottokorteista perittävää korkoa ja niiden korko saattaa olla selvästi vakuudetonta kulutusluottoa kalliimpi.

Monet eivät kuitenkaan tiedä, että korkokatto ei vaikuta taannehtivasti vanhoihin lainoihin. Tämä tarkoittaa sitä, että jos laina on otettu ennen vuodenvaihdetta ei uusi korkokatto muuta nykyistä korkoa mitenkään.

Vuoden 2021 korkokatto rajoittaa vain sellaisten lainojen nimelliskorot 10 prosenttiin, jotka nostetaan uuden väliaikaisen lainsäädännön aikana. Myös vuoden 2020 aikana tehdyt sopimukset jäävät näin ollen vuoden 2021 korkokaton ulkopuolelle. Eli jos haluaa saada lainakuluihin säästöä korkokaton avulla, on laina kilpailutettava uudestaan ja vanha laina maksettava pois uudella lainalla.

Varmista, että saat parhaan mahdollisimman lainan – täytä hakemus Rahalaitoksen sivuilla ja katso, millaisen koron voit saada.

Varoitus, kannattaa muistaa lukea uusikin lainasopimus tarkkaan koska lainan nimelliskorko saattaa nousta korkokaton päättyessä syyskuun 2021 jälkeen.

 

Yksi hakemus, monta tarjousta

Rahalaitos

Kuka voi hakea lainaa Rahalaitokselta?

Ikä:

Sinun tulee olla vähintään 20-vuotias.

Tulot:

Sinulla tulee olla yli 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:

Voit hakea kauttamme lainaa 500 €:sta aina 60 000 € asti.

Maksuhistoria:

Sinulla ei saa olla julkisia maksuhäiriöitä.

Vakuudet:

Meiltä voit aina hakea lainaa ilman vakuuksia.

Yhteistyökumppaneitamme