talous/kulutusluottojen-korot-putosivat-selvasti

Kulutusluottojen korot putosivat selvästi. Selvitimme lakimuutoksen hyödyt lainanhakijoille

Kymmenen prosentin korkokatto nimelliskoron osalta lopetti käytännössä korkeakorkoiset pikavippi markkinat. Rahalaitos teki selvityksen heinäkuussa muuttuneen korkolain vaikutuksia kulutusluottojen korkoihin.

Heinäkuun alussa voimaan astuneen korkolain uudistuksen mukaan kulutusluottojen nimelliskorot rajattiin tämän vuoden loppuun asti maksimissaan 10 prosenttiin. Vaikka laki koskee vain loppuvuoden korkoja, on muutos näkynyt selvästi kuluttajaluottomarkkinassa. Monet pikavippejä tarjonneet toimijat ovat keskeyttäneet toimintansa ja korkotaso kulutusluottoja tarjoavilla pankeilla ja rahoitusyhtiöillä on laskenut selvästi.

Monet vanhoja lainoja maksavat asiakkaamme ovat jo hyödyntäneet edun ja kilpailuttaneet lainansa uudestaan. Ennen heinäkuun alkua otettuja lainoja lakimuutos ei koske vaan lainat on kilpailutettava uudestaan, jos haluaa hyötyä edullisemmista koroista. Vakuudettomien lainojen korkokattoa laskettiin nyt jo toisen kerran vuoden aikana, mutta silti moni suomalainen maksaa edelleen turhan korkeita korkoja lainoistaan.

Kulutusluottojen korot laskivat alkuvuodesta

Rahalaitos selvitti koroissa tapahtunutta muutosta viime kuukausien osalta. Rahalaitos vertasi alkuvuodesta ennen lakimuutosta ja koronaepidemiaa palvelunsa kautta otettuja lainoja lakimuutoksen jälkeen otettuihin ja muutos on merkittävä. Rahalaitoksen kilpailutuspalvelun kautta annettujen tarjousten keskikorko on laskenut tammikuusta heinäkuuhun jopa 4,22 prosenttiyksikköä. Eniten korkotaso on laskenut pienissä 2000 - 5000 euron lainoissa, mutta myös suuremmissa yli 30 000 euron kulutusluotoissa korkotaso on laskenut 1,48 prosenttiyksikköä. Tällainen muutos korossa aiheuttaa jo todella merkittävän säästön lainakuluissa kuukausitasolla.

Lainojen kilpailuttamisen suosio on kasvanut viime vuosina. Yhä useampi käyttää lainantarpeen tullessa vastaan kilpailutuspalveluita varmistaakseen parhaan mahdollisen koron luotolle. Rahalaitoksen palvelussa voidaan nopeasti yhdellä hakemuksella hakea lainatarjoukset jopa 25 pankilta. Kilpailutuspalvelussa lainatarjousten vertaileminen on helppoa ja nopeaa ja palvelu on hiottu tehokkaaksi.

Lainojen yhdistelyä tehdään yhä enemmän

Rahalaitoksen käyttäjätilastoihin perustuvan selvityksen mukaan eniten kasvava lainamuoto kulutusluotoissa on yhdistelylainat. Suomalaisille on kertynyt erilaisiin tarpeisiin otettuja kulutusluottoja ja luottokorttivelkoja, joiden yhdistämisellä haetaan säästöjä lainanhoitokuluihin.

Heinäkuussa voimaan tullut korkokatto ei koske osamaksuja ja luottokortteja, vaan niiden korko saa myös jatkossa olla yli 10 % ja korkeimmillaan korko voi olla jopa 20 prosenttia. Lakimuutoksen myötä kulutusluotot ovatkin usein luottokortteja tai osamaksuja edullisempi tapa rahoittaa isompia hankintoja. Suurempia ostoksia tehtäessä kannattaa kilpailuttaa vakuudettomia lainoja tarjoavat pankit ja tehdä vertailu kaupan ehdottamaan maksutapaan, jos on aikeissa maksaa ostoksensa luotolla tai osissa.

Lainan hakeminen ja kilpailuttaminen Rahalaitoksen kautta on ilmaista eikä sido vielä mihinkään, vaan tarjouksiin voi tutustua kaikessa rauhassa. Tarvittaessa kaikki käy kuitenkin nopeasti. Kun tarjouksen hyväksyy, tulevat rahat tilille nopeimmillaan jopa saman päivän aikana.

Kilpailuta lainasi Rahalaitoksella – se vie vain muutaman minuutin eikä maksa mitään.

Lainan kilpailutus 60 000 € asti
Lainan suuruus
Laina-aika

*Lainan kuukausierän arvio: 0 €/kk

*Esimerkki lainakustannuksista: Nimelliskorko 0%, Todellinen vuosikorko (APR) 0%, Tilinhoitomaksut 0€. Aloitus- ja kuukausikulut 0€, Korkokulut 0€, Lainan ja lainakustannusten yhteismäärä 0€. Tarjottava laina-aika voi olla 1 - 15 vuoden välillä, tarjottava summa 500 – 60 000 € välillä ja nimelliskorko 4,5% - 20%.

Yksi hakemus, monta tarjousta

Rahalaitos

Kuka voi hakea lainaa Rahalaitokselta?

Ikä:

Sinun tulee olla vähintään 20-vuotias.

Tulot:

Sinulla tulee olla yli 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:

Voit hakea kauttamme lainaa 500 €:sta aina 60 000 € asti.

Maksuhistoria:

Sinulla ei saa olla julkisia maksuhäiriöitä.

Vakuudet:

Meiltä voit aina hakea lainaa ilman vakuuksia.

Yhteistyökumppaneitamme