talous/kulutusluottojen-lakimuutos-sai-suomalaiset-liikkeelle

Suomen johtava lainanvälittäjä Rahalaitos kertoo - Kulutusluottojen lakimuutos sai suomalaiset liikkeelle

Syksyn lakimuutoksen jälkeen Rahalaitoksella on huomattu, että ihmiset ovat ymmärtäneet lainojen kilpailuttamisen tärkeyden ja lainoja kilpailutetaan nyt enemmän kuin koskaan.

Suomessa astui syyskuun alussa voimaan lakimuutos, jonka mukaan vakuudettomien kulutusluottojen nimelliskorko saa olla enintään 20 prosenttia ja vuotuiset kulut 150 euroa.

Tämä aiheutti suuria muutoksia kulutusluottomarkkinoilla, kun osa yrityksistä joutui lopettamaan toimintansa tai muuttamaan lainanmyöntämisehtojaan. Sellaiset toimijat, joiden korot olivat jo ennen syyskuuta lakimuutoksen määräämällä tasolla, taas hyötyivät tilanteesta.

Myös kulutusluottoja aiemmin nostaneet ovat heränneet lakimuutoksen myötä selvittämään, voisivatko he saada lainoilleen alhaisemmat korot. Rahalaitoksella olemme huomanneet, että lakimuutos on kasvattanut suomalaisten intoa vanhojen lainojen uudelleenkilpailuttamiseen ja yhdistämiseen.

Lakimuutos koskee vain uusia kulutusluottoja, eli ennen syyskuuta otettujen lainojen korot eivät päivity automaattisesti lain määräämälle tasolle. Siksi nyt kannattaa ehdottomasti kilpailuttaa vanhojen lainojen korot nykyisten lainaehtojen mukaisiksi.

- Näyttää siltä, että ihmiset ovat ymmärtäneet kilpailuttamisen tärkeyden ja ovat tietoisia sen avulla saatavista säästöistä. Lainojen kilpailuttaminen on lisääntynyt usean vuoden ajan tasaisesti, mutta syyskuussa voimaan tullut korkokatto toi reilun pyrähdyksen kasvuun, Rahalaitokselta sanotaan.

- Lainaa korkeammalla korolla maksaneet haluavat luonnollisesti eroon vanhoista kalliista lainoistaan ja etsivät parhaat mahdolliset ehdot uuden korkotason mukaiselle lainalle.

Satojen eurojen säästöt kuussa

Lainan kilpailuttaminen Rahalaitoksen kautta on helppoa ja nopeaa. Verkosta löytyvällä lainalaskurilla voi jo etukäteen arvioida kuukausilyhennyksen suuruuden lainasumman ja takaisinmaksuajan perusteella, ja itse lainahakemuksen täyttäminen vie vain muutaman minuutin.

Rahalaitos tekee yhteistyötä 25 pankin ja lainanmyöntäjän kanssa, ja etsii niiden joukosta parhaat tarjoukset jokaiselle hakijalle. Se tekee siis kilpailutustyön hakijan puolesta ja kokoaa parhaat tarjoukset vertailtaviksi.

Nähdessään omille kirjautumisen takana oleville sivuilleen kootut tarjoukset lainanhakija voi päättää, hyväksyykö niistä jonkun. Kilpailuttaminen ei siis sido vielä mihinkään, eikä myöskään maksa mitään.

Jos vanhoja lainoja ja esimerkiksi luottokorttivelkoja on useampia, voi samalla hakemuksella hakea myös niiden yhdistämistä. Käytännössä lainojen yhdistäminen tarkoittaa sitä, että haetaan uusi, suurempi laina, jolla maksetaan vanhat pois. Yhden isomman lainan lyhentäminen on pääsääntöisesti edullisempaa kuin usean pienen, sillä korko on suhteessa pienempi ja lainanhoitokuluja on vähemmän.

Lainojen kilpailuttamisella ja yhdistämisellä on mahdollista säästää jopa satoja euroja kuussa.

Lainan kilpailutus 60 000 € asti
Lainan suuruus
Laina-aika

*Lainan kuukausierän arvio: 0 €/kk

*Esimerkki lainakustannuksista: Nimelliskorko 0%, Todellinen vuosikorko (APR) 0%, Tilinhoitomaksut 0€. Aloitus- ja kuukausikulut 0€, Korkokulut 0€, Lainan ja lainakustannusten yhteismäärä 0€. Tarjottava laina-aika voi olla 1 - 15 vuoden välillä, tarjottava summa 500 – 60 000 € välillä ja nimelliskorko 4,5% - 20%.

Yksi hakemus, monta tarjousta

Rahalaitos

Kuka voi hakea lainaa Rahalaitokselta?

Ikä:

Sinun tulee olla vähintään 20-vuotias.

Tulot:

Sinulla tulee olla yli 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:

Voit hakea kauttamme lainaa 500 €:sta aina 60 000 € asti.

Maksuhistoria:

Sinulla ei saa olla julkisia maksuhäiriöitä.

Vakuudet:

Meiltä voit aina hakea lainaa ilman vakuuksia.

Yhteistyökumppaneitamme