Lainaa työttömälle - Onko se mahdollista? - Rahalaitos

Lainaa työttömälle

Oletko joutunut työttömäksi ja tarvitset lisärahoitusta? Tällä sivulla tarjoamme tietoja erilaisista rahoitusmahdollisuuksista työttömälle. Kerromme myös mitä mahdollisia keinoja sinulla on hakea luottoa, mikäli olet jäänyt työttömäksi ja sinulla on noussut tarve hakea lainaa.

Jäätyäsi työttömäksi suosittelemme ensimmäisenä tutustumaan erilaisiin tukirahoihin mitä työttömäksi jääneille on tarjolla. Alla olevassa tekstissä löydät tarkemmat ohjeet myös tähän. Tukien avulla myös mahdollisuutesi saada lainaa nousevat.

Tuet työttömälle

Suomessa on tarjolla monia erinäisiä työttömyysetuuksia, joilla pyritään kattamaan työttömäksi jääneiden henkilöiden taloudellinen turva hänen ollessa lomautettu tai kun hän jää työttömäksi.

Yleisimmä työetuuksien tarjoajat ovat Kansaneläkelaitos (Kela) sekä erilaiset työttömyyskassat. Seuraavassa kerromme mihin tukiin työttömäksi jäänyt henkilö on oikeutettu.

Kelan työttömyysetuudet

Jäädessäsi työttömäksi, ilmoittaudu heti TE-toimistoon työnhakijaksi. Tämän jälkeen olet oikeutettu hakemaan työttömyysetuutta Kelasta. Näitä etuuksia on olemassa erilaisia eri tilanteissa oleville henkilöille:

Peruspäiväraha: Työstään lomautetuille tai työttömäksi jääneille, jotka eivät saa ansiosidonnaista, maksetaan peruspäivärahaa. Tätä etuutta maksetaan arkipäiviltä.

Työmarkkinatuki: Työelämässä aloittaville henkilöille, jotka eivät täytä työssäoloehtoa tai henkilöille, jotka ovat täyttäneen päivärahan enimmäisajan, maksetaan työmarkkinatukea.

Yleinen asumistuki: Pienituloisille maksettava tuki, jolla katetaan asumiskustannuksia. Tukea voidaan myöntää asumismuodosta riippumatta.

Toimeentulotuki: Perustoimeentulotukea voivat hakea henkilöt, joiden tulot eivät riitä arjen välttämättömiin menoihin.

Työttömyyskassat ja ansiopäiväraha

Työttömyyskassan tarkoitus on turvata heidän jäsenien kun jäsen jää työttömäksi. Jokainen työssäkäyvä voi valita mihin työttömyyskassaan liittyy. Voit valita esimerkiksi oman alasi ammattiliiton kassan tai yleisen työttömyyskassan.

Huomaa myös, että ammattiliitto ei tarkoita samaa kuin työttömyyskassa. Monet ammattiliitot tarjoavat kyllä mahdollisuutta liittyä heidän työttömyyskassaan, mutta usein se on tehtävä erikseen. Pelkkä ammattiliitto ei siis tuo työttömyysturvaa vaan saadaksesi ansiosidonnaista päivärahaa sinun tulee liittyä myös työttömyyskassaan ja siihen tulee olla liittynyt jo työssäoloaikana.

Työttömyyskassan ansiopäiväraha koostuu peruspäivärahasta sekä palkkaan perustuvasta ansio-osasta. Ollaksesi oikeutettu saamaan ansiosidonnaista, on sinun tullut olla töissä 26 viikkoa vähintään 18 tuntia per viikko. Lisäksi sinun on täytynyt kuulua kassaan koko tämän ajan.

Mistä lainaa työttömälle?

Kun mietit mistä saada lainaa työttömälle, kannattaa ensimmäisenä kääntyä pankin puoleen. Lainaa pankista työttömälle on mahdollista saada esimerkiksi pienen kulutusluoton muodossa. Lainaa vastaan on yleensä kuitenkin annettava jotain.

Yleisimmin pankit myöntävät lainaa työttömälle mikäli hänellä on esimerkiksi aikaisempia säästöjä tai hänellä on antaa lainaa vastaan esimerkiksi vakuuksia tai asettaa lainalle takaaja.

Kulutusluotto työttömälle

Tapauksissa, joissa tuet eivät riitä ja henkilön on työttömänä saatava jostain lisärahoitusta, on hänellä mahdollisuus hakea kulutusluottoa. Kulutusluottoa työttömälle on kuitenkin haastava hakea, sillä useat pankit vaativat säännöllisiä palkkatuloja lainan myöntämisen edellytyksenä.

Kulutusluottoa on mahdollista kuitenkin hakea pankeilta esimerkiksi vakuutta vastaan. Pankit myöntävät lainoja helpommin, kun heillä on jotain vakuuksia siitä, että laina tulee takaisinmaksetuksi. Vakuutena voi käyttää esimerkiksi omistusasuntoa, muita kiinteistöjä tai autoa. Lainaa pankista työttömälle ei siis ole mahdoton vaihtoehto.

Lainaa työttömälle ilman vakuuksia

Mikäli työttömällä ei ole antaa vakuuksia lainaa vastaan, on hänellä edelleen mahdollisuus hakea lainaa pankista, mikäli häneltä löytyy lainalle takaaja.

Koska takaaja vastaa takaisinmaksusta samalla tavalla kuin lainan ensisijainen hakija, alentaa tämä pankin riskiä lainata rahaa. Takaajan avulla pankki saa varmistusta siitä että laina maksetaan takaisin. Tällöin kuitenkin takaajan on pystyttävä esittämään, että myös hänellä on valmius selviytyä lainasta.

Edullinen laina työttömälle löytyy vertaamalla

Rahalaitos on apunasi mikäli olet jäänyt työttömäksi ja sinulla on tarve saada lainaa ilman vakuuksia. Me emme pyydä sinulta lainaa vastaan vakuuksia tai takaajia. Riittää kunhan tulosi ylittävät tietyn rajan.

Tarkemmat edellytykset lainalle ovat:

  • Olet yli 20-vuotias
  • Sinulla ei ole maksuhäiriömerkintöjä
  • Kuukausitulosi ovat yli 600 euroa kuussa

Kuukausituloiksi voidaan siis palkan lisäksi laskea muun muassa ansiosidonnainen päiväraha, työmarkkinatuki tai mahdolliset eläketulot. Kokeile kilpailuttaa lainasi kauttamme ja saat välittömästi hakemuksen tehtyäsi tiedon siitä, voitko saada kauttamme lainan. Emme myönnä lainaa työttömälle ilman luottotietoja.

Kuinka kilpailuttaa laina työttömälle?

Rahalaitoksen kautta kilpailutat lainasi nopeasti seuraavasti:

  1. Valitse tarvitsemasi lainasumma sekä takaisinmaksuaika
  2. Täytä hakemukseen tietosi ja saat luottopäätöksen saman tien
  3. Saat tunnukset Oma Rahalaitos -palveluun, josta näet jokaisen sinulle tehdyn tarjouksen
  4. Vertaile lainatarjouksia ja valitse niistä sinulle sopivin
  5. Allekirjoita sopimus ja nosta laina tilillesi

Lainojen kilpailutus työttömänä ei ole mahdotonta. Haluamme kuitenkin muistuttaa, että työttömänä ollessa ei usein ole rahaa ylimääräisiin hankintoihin. Tällöin on tarpeen miettiä onko laina pakollista ottaa, mikäli pärjää esimerkiksi päivärahalla ja tuilla.

Mikäli sinulla kuitenkin on tarvetta, mieti tarkkaan lainan käyttökohde ja ota lainaa ainoastaan sen verran kuin on tarve. Esimerkiksi 1000 euron laina työttömälle on pankkien helpompi myöntää kuin 60000 euron laina. Tällöin riski pankille ei ole suuri ja lainaehdotkaan eivät ole liian tiukat.

Jäädessäsi työttömäksi tutustu ensin mahdollisuuksiisi saada erilaisia tukia ja päivärahaa korjaamaan taloudellinen tilanteesi. Jos sinulla on vielä senkin jälkeen tarvetta lainalle, kokeile kilpailuttaa lainasi Rahalaitoksen kautta. Kilpailutamme lainasi aina maksutta ja saat välittömästi tiedon siitä, ovatko yhteistyökumppanimme valmiita myöntämään lainaa työttömälle ilman vakuuksia.

Yksi hakemus, monta tarjousta

Rahalaitos

Kuka voi hakea lainaa Rahalaitokselta?

Ikä:

Sinun tulee olla vähintään 20-vuotias.

Tulot:

Sinulla tulee olla yli 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:

Voit hakea kauttamme lainaa 500 €:sta aina 60 000 € asti.

Maksuhistoria:

Sinulla ei saa olla julkisia maksuhäiriöitä.

Vakuudet:

Meiltä voit aina hakea lainaa ilman vakuuksia.

Yhteistyökumppaneitamme