Pankkitilin avaaminen - Katso vinkit avaamiseen - Rahalaitos

Pankkitilin avaaminen

Oletko miettinyt pankkitilin avaamista? Pankkitilin avaaminen on tärkeä askel taloudellisen vakauden saavuttamisessa ja raha-asioiden hallinnassa. Monella meistä on ollut pienestä pitäen vanhempiemme avaama pankkitili tai sitten olemme itse avanneet tilin kun olemme alkaneet käymään töissä ja saamaan rahaa.

Tänä päivänä on vaikea jopa tulla toimeen ilman pankkitiliä, sillä palkat, tuet ja muut korvaukset sekä lainat maksetaan tilille. Tämän lisäksi myös pankkikortit, luottokortit sekä netissä tai puhelinsovelluksilla tehdyt maksut vaativat lähes poikkeuksetta pankkitilin. Tässä artikkelissa käsittelemme siis pankkitilin avaamisen perusteita. Paneudumme erilaisiin tileihin sekä erityistilanteisiin.

Mikä on pankkitili?

Kerrataan ensiksi perusasiat. Pankkitili on pankin ylläpitämä taloudellinen tili, jolla yksityishenkilöt sekä yritykset voivat hallita varojaan. Tilille voidaan tallettaa sekä sieltä voidaan nostaa rahaa.

Pankkitilille on mahdollista tallettaa varoja niin käteisellä, sekillä, pankkisiirrolla tai elektronisilla siirroilla. Samoin tavoin voit myös nostaa varoja tililtä. Pankkitilin avulla voit suorittaa eri maksusuorituksia kuten laskujen maksamisen. Pankkien säästötili tarjoavat myös korkoa varojen säilyttämisestä.

Pankkitililtä näet myös tilitapahtumasi eli tilin avulla pääset näkemään kaikki tulosi ja menosi, jotka tapahtuvat tilillä olevilla varoilla. Pankkitiliä varten saat tilinumeron, tunnuksen sekä salasanan ja vain tilin omistajalla tai haltijalla on pääsy tilille.

Kuinka avata pankkitili?

Pankkitilin avaaminen on yleensä suhteellisen helppoa, mutta vaatii tiettyjä vaiheita ja asiakirjoja. Alla on yleiskuva siitä, mitä sinun tulee tehdä:

  1. Valitse pankki: Ensimmäinen askel on valita pankki. On suositeltavaa vertailla eri pankkien tarjoamia palveluja, maksuja ja ehtoja ennen päätöksentekoa.
  2. Käy pankissa tai hae verkossa: Voit avata pankkitilin joko fyysisesti menemällä pankin konttoriin tai hakemalla tiliä verkossa pankin verkkosivuston kautta.
  3. Täytä hakemus: Täytä pankin tarjoama tilinavaushakemus. Hakemuksessa sinulta pyydetään henkilötietoja sekä osoitetietoja.
  4. Saat tilinumeron ja pankkikortin: Kun hakemuksesi on käsitelty ja tilisi avattu, saat tilinumeron sekä pankkikortin, jota voit käyttää maksamiseen sekä rahan nostamiseen pankkiautomaateista. Nykyaikana on myös yleistä, että pankki lähettää sinulle tekstiviestin, jota kautta voit aktivoida verkkopankin käyttöösi.

Pankkitilin sulkeminen

Mikäli sinulla on käyttämätön tili, jolle ei enää ole käyttöä tai vaihdat pankkia, on pankkitilin sulkeminen tällöin kannattava teko. Kun aloitat pankkitilin sulkemisen, varmista ensin, että tililläsi ei ole jäljellä rahaa tai avoimia maksuja. Näin et jää velkaa tai menetä tuloja.

Muista myös tallentaa tärkeät tilitiedot kuten tiliotteet sekä viimeisimmät tilitapahtumat, joita saatetaan tarvita esimerkiksi verotusta varten. Tämän jälkeen pankkitilin sulkeminen voidaan tehdä joko pankissa tai verkossa kirjautumalla pankkipalveluun ja lopettamalla tili.

Pankkitilin avaaminen netissä

Kuten jo aikaisemmin mainittu, pankkitilin avaaminen netissä on nykyaikainen ja kätevä tapa aloittaa pankkisuhteiden luominen tai laajentaa olemassa olevia pankkipalveluja. Kun olet valinnut sinulle sopivan pankin, siirry heidän verkkosivuilleen.

Valitse sivuilla minkä tyyppisen pankkitilin tai muun palvelun haluaisit käyttöösi ja täytä hakemus. Yleisimpiä pankkitilejä on Käyttötili, sijoitustili, etutili tai säästötili. Pankkitilin korko vaihtelee suuresti tilien välillä, joten mikäli haluat aloittaa säästämisen esimerkiksi asuntoa varten, on suositeltavampaa avata ASP-tili kuin kerätä rahaa käyttötilille.

Hakemusta varten pankki pyytää sinua tunnistamaan itsesi. Tämä voi tapahtua lähettämällä kuvan passistasi tai ajokortistasi tai käyttämällä verkkopankkitunnistautumista. Lue tarkasti pankin tarjoamat sopimukset ja ehdot. Tämä sisältää tietoa tilin ylläpitokuluista, koroista, nostoista ja muista tärkeistä seikoista. 

Lopuksi tarkista hakemuksesi tiedot huolellisesti ja vahvista hakemus. Mikäli pankki ei tarvitse lisätietoja, saat sähköisesti tiedon tilisi avautumisesta ja postitse tilinumeron ja pankkikortin, mikäli sellainen kuuluu tiliisi. Näin helppoa on pankkitilin avaaminen netissä.

Pankkitilin avaaminen lapselle

Pankkitilin avaaminen lapselle on hieno tapa opettaa lapselle rahanhallintaa ja säästämisen merkitystä varhaisessa vaiheessa. Tällainen tili voi auttaa lapsia oppimaan taloudellisia taitoja ja vastuullista rahan käyttöä.

Pankkitilin avaaminen lapselle onnistuu sekä netissä että pankissa, kunhan avaajalla on tili kyseisessä pankissa ja lapsella on voimassa oleva henkilöllisyystodistus. Mikäli kyseessä ei ole yksinhuoltajuus, pyytää useat pankit tekstiviestillä myös lapsen toiselta huoltajalta luvan avata pankkitili lapselle. Toisen huoltajan on mahdollista antaa myös valtakirja, jossa antaa luvan tilin avaamiselle.

Lapsen pankkitilin avaamiselle ei ole asetettu ikärajaa, kunhan hänellä on henkilötunnus ja rekisteröity nimi. Kun lapsi kasvaa, voidaan hänelle jälkikäteen tilata pankista myös maksukortti sekä pääsy verkkopankkipalveluihin.

Pankkitilin avaaminen ulkomaalaiselle

Pankkitilin avaaminen ulkomaalaiselle henkilölle voi olla hieman monimutkaisempaa kuin paikallisten asukkaiden tapauksessa, mutta se on usein mahdollista, kunhan tietyt vaatimukset ja dokumentit täyttyvät.

Pankkipalveluiden avaamista varten henkilöllä tulee olla voimassaoleva henkilöllisyysasiakirja, kuten passi sekä Suomen oleskeluoikeus tai vireilläolotodistus jätetystä hakemuksesta. Lisäksi tarvitaan suomalainen henkilötunnus ja Suomeen rekisteröity osoite.

Kun pankkitiliä avataan ulkomaalaiselle, vaatii avaaminen käyntiä konttorissa. Pankit palvelevat usein suomen, ruotsin ja englanninkielisiä asiakkaita, joten jos asiakas ei osaa mitään näistä kielistä, tulee hänellä olla tulkki mukana. Kun pankki on avannut pankkitilin henkilölle, saa hän sopimukset kotiin postissa.

Yhteinen pankkitili

Yhteinen pankkitili on tili, joka avataan kahden tai useamman henkilön kesken. Jokaisella tiliin liittyvällä henkilöllä on oikeus käyttää tiliä sekä tallettaa että nostaa rahaa siitä. Tällainen tili voi olla hyödyllinen esimerkiksi pariskunnille, perheille, kämppäkavereille tai liikekumppaneille, jotka haluavat yhdistää talousasioitaan.

Yhteistiliä on suositeltavaa käytettävän esimerkiksi kodin talousmenoihin. Yhteiseltä pankkitililtä voi kuka tahansa maksaa esimerkiksi talouden ruoat, vuokran, laskut ja muut hankinnat. Lisäksi yhteinen pankkitili helpottaa talouden seurantaa kun kaikki talousmenot on nähtävillä yhdeltä tiliotteelta.

Yrityksen pankkitilin avaaminen

Yrityksen pankkitilin avaaminen on tärkeä askel yrityksen rahoitusasioiden järjestämisessä ja liiketoiminnan sujuvuuden varmistamisessa. Yrityksen pankkitilin avaaminen sujuu lähes yhtä kätevästi kuin henkilökohtaisen tilin avaaminen.

Mikäli yritysmuotona on toiminimi, osakeyhtiö, kommandiittiyhtiö tai avoin yhtiö, voidaan hakemus tilin avaamiseen tehdä verkossa, sillä pankki saa haettua osan tarvittavista tiedoista automaattisesti kaupparekisteristä. Tarvitset avausta varten kuitenkin yrityksen Y-tunnuksen sekä muita perustietoja yrityksen toiminnasta ja taloudesta.

Yrityksen allekirjoituslausekkeesta riippuen, pankki voi palvelussa vaatia vahvistuksen myös toiselta yrityksen edustajalta. Mikäli omistajia tai edunsaajia on useampia, saatetaan myös heidän tietojaan kysyä yrityksen pankkitiliä avattaessa.

Pankkitilin avaaminen ulkomaille

Pankkitilin avaaminen ulkomailla voi olla hyödyllistä, jos suunnittelet asumista tai sijoittamista ulkomaille tai tarvitset kansainvälisen pankkitilin liiketoimintasi tarpeisiin. Pankkitilin avaaminen ulkomaille on maasta ja pankista riippuvainen, joten käytännöt eivät ole yhteneväiset jokaisessa paikassa.

Mikäli asut laillisesti EU-maassa, on sinulla oikeus avata käyttötili toisessa EU-maassa, jos täytät pankkien vaatimukset. Käyttötilin avulla hoidat talletukset, nostot sekä tilisiirrot ja korttiostit. Sinun ei siis tarvitse muuttaa pysyvästi toiseen EU-maahan saadaksesi avattua siellä käyttötilin.

Mikäli haluat avata pankkitilin EU-maiden ulkopuolelle, on pankeilla täysi oikeus valita asiakkaansa. Yleisesti ottaen pankkitili voidaan kuitenkin avata kun sinulla on pysyvä oleskelulupa maassa, johon haluat tilin avata.

Lue lisää aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Pankin vaihto.

Luottokortti.

Credit vai debit.

Virtuaalinen luottokortti.

Lapselle säästäminen.

Yksi hakemus, monta tarjousta

Rahalaitos

Kuka voi hakea lainaa Rahalaitokselta?

Ikä:

Sinun tulee olla vähintään 20-vuotias.

Tulot:

Sinulla tulee olla yli 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:

Voit hakea kauttamme lainaa 500 €:sta aina 60 000 € asti.

Maksuhistoria:

Sinulla ei saa olla julkisia maksuhäiriöitä.

Vakuudet:

Meiltä voit aina hakea lainaa ilman vakuuksia.

Yhteistyökumppaneitamme