Sijoitusasunto - Tutustu asuntosijoittamiseen - Rahalaitos

Sijoitusasunto - Näin asuntosijoittaminen toimii

Asuntosijoittaminen on sijoitustoimintaa, jossa sijoittaja hankkii asuntoja tai muita kiinteistöjä tarkoituksenaan saada niistä tuottoa. Tuottoa on mahdollista haalia usealla eri tavalla, mutta yleisimpiä metodeja ovat asunnon vuokraaminen pitkäaikaisille vuokralaisille tai lyhytaikaisten vuokrausten kautta esimerkiksi loma-asuntoina.

Sijoitusasunnon tavoitteena on yleensä vuokratuottojen kautta ansaita passiivista tuloa tai vastaavasti saada pääomalle tuottoa kiinteistön arvonnousun kautta. Tässä artikkelissa paneudumme tarkemmin asuntosijoittamiseen ja sen tarjoamiin tuottomahdollisuuksiin.

Sijoitusasuntoa varten on myös mahdollista hakea vakuudetonta lainaa aina 60 000 euroon asti. Voit lukea aiheesta lisää sivulta asuntosijoituslaina.

Asuntosijoittaminen - Kuinka aloittaa asuntosijoittaminen?

Asuntosijoittaminen voi olla tehokas tapa kasvattaa varallisuutta pitkällä aikavälillä ja tarjota jatkuvia tuloja. Sijoittamisen aloittaminen ja sijoitusasunnon hankkiminen voi kuitenkin tuntua haastavalta.

Olemme koonneet seuraavaan muutamia vinkkejä, jotka auttavat sinua aloittamaan asuntosijoittamisen onnistuneesti.

 1. Tunne markkinat: Ennen kuin hankit ensimmäisen sijoitusasuntosi, tutki huolellisesti paikallisia asuntomarkkinoita. Selvitä alueet, joissa on kasvupotentiaalia ja missä kysyntä vuokra-asunnoille on vahvaa. Hyvän sijainnin omaavat kohteet ovat yleensä vakaampia ja tuottavat parempia tuottoja.
 2. Määritä sijoitusstrategiasi: Pohdi, millaista asuntosijoittamista haluat harjoittaa. Onko tavoitteenasi ostaa asuntoja vuokrakäyttöön vai kiinnostaako sinua asuntojen kunnostaminen ja jälleenmyynti? Määrittele budjettisi ja etsi kohteita, jotka sopivat suunnitelmiisi.
 3. Rahoitus ja budjetointi: Selvitä mitä rahoitusvaihtoehtoja sinulla on. Monet asuntosijoittajat käyttävät säästöjensä lisäksi sijoitusasuntolainoja kiinteistöjen hankkimiseen. Laadi realistinen budjetti, joka kattaa hankintakustannukset, mahdolliset remontit ja ylläpitokulut. Lisäksi on hyvä olla hieman pelivaraa myös odottamattomiin tilanteisiin.
 4. Käytä ammattilaisia: Hyödynnä kiinteistönvälittäjiä, insinöörejä ja lakimiehiä. Ammattilaisten apu voi säästää paljon aikaa ja vaivaa sekä auttaa välttämään sudenkuopat, joita asuntosijoittamisessa voi tulla vastaan.
 5. Diversifiointi ja riskienhallinta: Älä laita kaikkia munia samaan koriin. Diversifiointi on avain riskien hallintaan. Mikäli tavoitteenasi on hankkia useampi kohde, sijoita kohteisiin eri paikoissa ja erityyppisissä kiinteistöissä. Näin kaikki varasi eivä ole vain yhdenlaisten kohteiden varassa.
 6. Älä tingi laadusta: Kun teet mahdollisia remontteja tai kunnostuksia, tee ne tinkimättä laadusta. Hyvin hoidettu ja laadukas kiinteistö houkuttelee luotettavia vuokralaisia sekä ostajia ja vähentää ylläpitokustannuksia pitkällä aikavälillä.
 7. Pitkäjänteisyys ja oppiminen: Asuntosijoittaminen on jatkuvaa oppimista ja vaatii kärsivällisyyttä. Seuraa aktiivisesti markkinoiden kehitystä ja ole valmis sopeutumaan muuttuviin tilanteisiin. Näin kehityt tekemään fiksuja ja kannattavia päätöksiä tulevaisuudessa.

Sijoitusasunnon verotus

Suomessa sijoitusasuntoihin liittyy erilaisia verotukseen liittyviä näkökohtia, jotka sijoittajan on tärkeää ymmärtää. Tässä on tiivistelmä keskeisistä seikoista sijoitusasunnon verotuksesta:

 • Vuokratulojen verotus: Sijoitusasunnon vuokratulo on veronalaista tuloa. Vuokratuloista saa osittain vähentää asunnon ylläpitokustannuksia, kuten kiinteistöveron, irtaimiston hankintakulut, kalustetun asunnon vuokrauskulut, vakuutukset, hankintamenot sekä remonttikulut.
 • Alijäämähyvitys: Jos sinulle kertyy enemmän vähennyskelpoisia kuluja kuin vuokratuloja, voit vähentää kyseiset kulut muista pääomatuloistasi.
 • Korkomenot: Sijoitusasunnon hankkimiseen otettujen lainojen korkomenot ovat vähennyskelpoisia. Tämä tarkoittaa, että voit vähentää asuntolainasi korot kokonaisuudessaan verotuksessa.
 • Myyntivoittoverotus: Jos myyt sijoitusasunnon voitolla, voitto on pääomatuloa, joka on verotettavaa. Tähän verotukseen voit tutustua tarkemmin sivullamme myyntivoittovero.

On tärkeää pitää huolta sijoitusasunnon kirjanpidosta ja säilyttää kaikki kohteeseen liittyvät asiakirjat, sillä ne ovat tarpeen veroilmoituksen täyttämisessä sekämahdollisten vähennysten osoittamisessa.

Sijoitusasuntolaina

Pankit tarjoavat sijoitusasuntojen hankintaa varten lainaa. Yleensä pankit vaativat, että sijoittajalla on noin 20-40% asunnon hankintahinnasta valmiina omana pääomana ja he lainaavat loput 60-80% hinnasta.

Pankit kuitenkin vaativat lainalle vakuuden, kuten esimerkiksi ostettavan sijoitusasunnon. Tällöin on syytä miettiä, voisiko muitakin rahoitusratkaisuja olla.

Yksi varteenotettava vaihtoehto on Rahalaitoksen sijoitusasuntolaina. Voit kauttamme hakea sijoituslainaa asuntoa varten jopa 60 000 euroa. Et tarvitse lainaa vastaan vakuuksia etkä takaajia. Voit hakea kyseistä lainaa heti kellon ympäri kotisohvaltasi.

Sijoitusasuntolainan kilpailutus

Rahalaitoksen kautta sinun on myös mahdollista kilpailuttaa itsellesi useita sijoitusasuntolainatarjouksia. Täyttämällä hakemuksen sivuillamme, voit saada useita tarjouksia, joista sinun on helppo valita sinulle sopivin.

Tarjousten kilpailuttaminen ja vertailu ei maksa mitään eikä sido sinua ottamaan lainaa, joten on kannattavaa ainakin kokeilla, minkälaisia tarjouksia juuri sinä voisit saada sijoitusasunnon hankintaa varten.

Kokeile siis maksutta kilpailuttaa itsellesi sijoitusasuntoon sopiva laina.

Sijoitusasunnon tuotto

Sijoitusasunnon omistamisesta voi saada tuottoa useilla eri tavoilla. Alla on lueteltu yleisimpiä tapoja, joilla sijoitusasunnosta voi kertyä tuloa:

 • Vuokratuotto: Vuokraaminen on yksi yleisimmistä tavoista saada tuottoa sijoitusasunnosta. Vuokralaiset maksavat sinulle kuukausittain sovitun vuokran ja tavoitteena on, että vuokratulot ylittävät kiinteistön ylläpitokustannukset, jolloin saat positiivisen vuokratuoton.
 • Arvonnousu: Kiinteistöjen arvot voivat kasvaa ajan myötä alueen kehityksen, remonttien tai yleisen kiinteistöjen arvonnousun myötä. Myydessäsi sijoitusasunnon voit saada voittoa, jos myyntihinta ylittää ostohinnan.
 • Lyhytaikaiset vuokraukset: Lyhytaikaiset vuokraukset, kuten Airbnb-vuokraukset, voivat tuottaa korkeampaa vuokratuottoa verrattuna pitkäaikaisiin vuokrauksiin. Tämä sopii erityisesti matkailualueille, missä lyhytaikainen vuokraaminen voi tuottaa huomattavaa tuloa sesonkiaikoina.
 • Asunnon flippaaminen: Flippaamisella tarkoitetaan asunnon ostoa ja sen arvonnostoa remontoimalla. Kunnostettu talo voidaan tämän jälkeen myydä voitolla. Vastaavasti myös uudelleenvuokraus voi olla kannattava vaihtoehto remontin jälkeen, jolloin voit saada korkeampaa vuokraa.
 • Verovähennykset: Aikaisemmin mainitut sijoitusasunnon omistamiseen liittyvät verotettavista tuloista vähennettävät kulut voivat tuoda huomattavia verosäästöjä.
 • Monistaminen (Lumipalloefekti): Ensimmäisestä sijoitusasunnosta saatavat tuotot voivat auttaa sinua hankkimaan lisää asuntoja. Tämä monistaminen mahdollistaa useiden sijoitusasuntojen omistamisen, mikä kasvattaa tuottojen määrää.

Asuntosijoittamisen lumipalloefekti

Asuntosijoittamisen lumipalloefekti viittaa ilmiöön, jossa alun pienestä sijoituksesta kasvaa ajan myötä suurempi varallisuuden lähde. Tämä tapahtuu, kun sijoittaja ostaa ensimmäisen sijoitusasuntonsa ja alkaa saada siitä tuottoa vuokratulojen muodossa. 

Kun vuokratulot käytetään uuden asunnon ostamiseen, sijoituksen arvo kasvaa entisestään ja samalla kasvavat myös vuokratulot. Tämä kierteinen prosessi jatkuu, ja sijoittaja voi hankkia yhä enemmän asuntoja ja kasvattaa varallisuuttaan eksponentiaalisesti.

Lumipalloefekti korostaa pitkäjänteisyyden merkitystä asuntosijoittamisessa. Mitä pidempään pidät kiinni sijoituksistasi ja annat vuokratulojen ja arvonnousujen tehdä työtä puolestasi, sitä suuremmaksi sijoitusportfolio kasvaa ajan myötä. On kuitenkin tärkeää tehdä harkittuja päätöksiä ja valita oikeat kohteet, jotta lumipalloefekti voi toimia parhaalla mahdollisella tavalla.

Kannattaako sijoitusasunto?

On vaikea antaa yleispätevää vastausta siihen, onko sijoitusasunto kannattava vai ei, koska se riippuu monista tekijöistä. Ennen päätöksen tekemistä sinun tulisi harkita seuraavia seikkoja:

 1. Sijainti: Kiinteistön sijainti on avainasemassa. Kiinnostavilla alueilla, joilla on hyvät liikenneyhteydet, palvelut ja työpaikkojen saatavuus, on yleensä vakaampi kysyntä vuokralaisista.
 2. Kannattavuuslaskelmat: Laske tarkkaan kaikki odotetut vuokratulot ja vähennä niistä kaikki kustannukset, kuten lainanlyhennykset, kiinteistövero, vakuutukset, huolto- ja korjauskustannukset sekä mahdolliset hallintokulut. On tärkeää olla realistinen arvioidessaan vuokratuottoja ja kuluja.
 3. Arvonnousupotentiaali: Tutki alueen kiinteistöjen arvonnousupotentiaalia. Vaikka menneet tapahtumat eivät takaa tulevaa kehitystä, voit saada viitteitä alueen potentiaalista tarkastelemalla kiinteistöjen arvonnousua viime vuosina.
 4. Riskit ja tyhjät kuukaudet: Ota huomioon mahdolliset riskit, kuten vuokralaisten vaihtuvuus tai tyhjät kuukaudet, jolloin asunto ei ole vuokrattuna. Sinun tulee olla valmis kattamaan kulut sellaisina ajanjaksoina.
 5. Lainan ehdot ja korot: Jos aiot ottaa lainaa asunnon ostamiseen, varmista, että ymmärrät kaikki lainaehtosi ja korot. Pidä mielessä, että korkotaso voi vaihdella, ja se voi vaikuttaa lainanlyhennyksiisi. Täältä voit lukea lisää aiheesta lainojen korot.
 6. Verotus: Tutustu tarkasti kiinteistöveroon, myyntivoittoveroon sekä vuokratuloveroihin ja niiden vähennyksiin. Verot voivat vaikuttaa merkittävästi kiinteistöön liittyviin kustannuksiin.
 7. Monistaminen: Jos harkitset useiden sijoitusasuntojen hankkimista, harkitse niiden hajauttamista hankkimalla erilaisia kohteita. Monistaminen voi auttaa tasapainottamaan riskejä.
 8. Ammattilaisen Apu: Konsultoi kiinteistösijoittamisen ammattilaista tai talousneuvojaa ennen päätöksen tekemistä. He voivat auttaa sinua arvioimaan hankkeesi kannattavuuden realistisesti ja ammattitaidolla.

Sijoitusasunto voi olla kannattavaa, kun se on hankittu huolellisen suunnittelun ja perusteellisen analyysin pohjalta. Muista tehdä perusteelliset laskelmat ja harkita kaikkia riskejä ennen päätöksentekoa. Onnea matkaasi kohti menestyksekästä asuntosijoittamista!

Yksi hakemus, monta tarjousta

Rahalaitos

Kuka voi hakea lainaa Rahalaitokselta?

Ikä:

Sinun tulee olla vähintään 20-vuotias.

Tulot:

Sinulla tulee olla yli 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:

Voit hakea kauttamme lainaa 500 €:sta aina 60 000 € asti.

Maksuhistoria:

Sinulla ei saa olla julkisia maksuhäiriöitä.

Vakuudet:

Meiltä voit aina hakea lainaa ilman vakuuksia.

Yhteistyökumppaneitamme