Talletuskorko - Tee voittoa tallettamalla rahaa - Rahalaitos

Talletuskorko

Talletuskorko tarkoittaa pankin tai muun rahoituslaitoksen asiakkaalle maksamaa korkoa hänen tekemälleen talletukselle. Tämä korko on keskeinen tekijä monille säästäjille ja sijoittajille, jotka haluavat kasvattaa varallisuuttaan turvallisesti ja vakain askelin. 

Talletuskorko tarjoaa taloudellisen kannustimen säästämiseen ja rahan pitämiseen pankkitilillä sen sijaan, että kuluttaisi sen heti. Tässä artikkelissa tutustumme lähemmin talletuskorkoon.

Mikä on talletuskorko?

Talletuskorko on prosenttiosuus talletetulle pääomalle, jonka pankki maksaa talletuksen haltijalle. Korko lasketaan yleensä vuosittain, ja se voi vaihdella pankista riippuen sekä taloudellisen tilanteen mukaan. 

Talletuskoron suuruus riippuu useista tekijöistä, kuten keskuspankin ohjauskorosta, inflaatiosta, markkinakoroista ja pankin omasta liiketoimintastrategiasta. Kun talletuskorko on korkea, se kannustaa ihmisiä tallettamaan enemmän rahaa pankkiin, koska he saavat paremman tuoton säästöilleen.

Talletuskoron merkitys yksityishenkilölle

Yksityishenkilöille talletuskorko tarjoaa mahdollisuuden kasvattaa säästöjään ilman suurta riskiä. 

Korkea talletuskorko tarkoittaa suurempaa tuottoa säästetyille varoille, mikä voi auttaa ihmisiä saavuttamaan taloudellisia tavoitteitaan, kuten asunnon ostamista tai eläkepäiviä varten säästämistä.

Talletuskoron vaikutus talouteen

Talletuskorolla on laajempi vaikutus myös kansantalouteen. Korkea talletuskorko voi hillitä kulutusta, koska säästäminen muuttuu houkuttelevammaksi vaihtoehdoksi kuluttamisen sijaan. 

Tämä voi johtaa säästäväisempään kulutuskäyttäytymiseen, mikä voi vaikuttaa talouden kasvuun sekä inflaatioon. Toisaalta matala talletuskorko voi kannustaa ihmisiä kuluttamaan enemmän, mikä voi elvyttää taloutta erityisesti taantumassa.

Pankkien talletuskorko

Pankkien talletuskorot voivat vaihdella suuresti pankkien ja markkinatilanteiden mukaan. Yleisesti ottaen pankkien talletuskorot heijastavat keskuspankin ohjauskoron tasoa sekä markkinoiden korkotasoja. Tämä tarkoittaa sitä, että kun keskuspankki nostaa ohjauskorkoaan, pankkien tarjoamat talletuskorotkin saattavat nousta, ja päinvastoin.

Seuraavaksi tutustumme erilaisiin vaihtoehtoihin miten kuluttaja voi tehdä tuottoa talletuksillaan. Käymme läpi sijoitustilin, talletustilin sekä määräaikaistilin ominaisuudet sekä eroavaisuudet. Tilejä vertaamalla voit miettiä mistä löytää paras korko talletukselle.

Sijoitustili

Sijoitustili on suunniteltu sijoittamiseen ja varallisuuden kasvattamiseen. Se eroaa tavallisesta pankkitilistä siten, että sijoitustilillä on mahdollista sijoittaa rahoja erilaisiin sijoituskohteisiin suoraan tililtä käsin. 

Mahdollisia sijoituskohteita voivat olla rahastot, osakkeet, joukkovelkakirjat tai muut arvopaperit riippuen pankin tarjoamista vaihtoehdoista.

Sijoitustilin ominaisuudet

Sijoitustilin avulla sijoittaja voi pitää sijoitusvaransa yhdessä paikassa ja hallita niitä helposti verkossa. Tällainen tili tarjoaa myös mahdollisuuden seurata sijoitusten kehitystä reaaliaikaisesti, tarkastella historiallisia suorituksia ja tehdä tarvittaessa muutoksia sijoitussalkkuun.

Sijoitustilien ominaisuudet ja ehdot voivat vaihdella eri pankkien ja finanssilaitosten välillä. Pankista riippuen sijoitustileihin voi liittyä esimerkiksi tiettyjä talletusrajoituksia sekä tilinhallintakuluja. On myös tärkeää huomioida sijoittamiseen liittyvät riskit ja sijoitusten pääoman arvon vaihtelu markkinoiden muutosten mukaan.

Sijoitustilin edut

  • Mahdollisuus hyötyä sijoitusmarkkinoiden mahdollisista tuotoista ja kasvattaa varallisuutta pitkällä aikavälillä. 
  • Mahdollisuus hajauttaa sijoituksia eri omaisuusluokkiin, mikä voi auttaa sijoittajaa hallitsemaan riskejä paremmin.

Ennen kuin avaat sijoitustilin, on tärkeää tehdä huolellista tutkimusta eri tarjoajien välillä, vertailla niiden tarjoamia palveluita, palkkioita ja muita kustannuksia sekä harkita omaa sijoitustavoitettasi ja riskinsietokykyäsi.

Talletustili

Talletustili on perinteinen pankkitili, joka on suunniteltu rahan säilyttämiseen, turvaamiseen ja helpottamaan päivittäisiä pankkiasiointeja. Talletustili on yksi yleisimmistä pankkitileistä, ja sitä käytetään rahan tallettamiseen, nostamiseen, maksujen suorittamiseen sekä laskujen maksamiseen.

Talletustili on turvallinen tapa säilyttää rahaa, ja sen tärkein piirre on, että siellä oleva raha on yleensä turvattu valtion talletussuojajärjestelmän kautta tietylle määrälle asti. Talletussuoja takaa, että tallettajat saavat takaisin rahansa, jos pankki esimerkiksi joutuu konkurssiin.

Talletustilin ominaisuudet

Talletustililtä voi tehdä nostoja käteisenä pankkiautomaateista, suorittaa maksuja maksukorteilla tai maksupalveluilla, kirjoittaa tarkistuksia ja tehdä tilisiirtoja. 

Monet talletustilit tarjoavat  verkkopankki- ja mobiilipankkipalveluita, jotka mahdollistavat helpon ja nopean pankkiasioiden hoitamisen verkossa tai älypuhelimella.

Talletustilin edut

Vaikka talletustilit eivät yleensä tarjoa kovin korkeita korkoja verrattuna sijoitustilien tai määräaikaistalletusten korkoihin, ne ovat erinomainen väline päivittäisten raha-asioiden hoitamiseen ja rahan säilyttämiseen turvallisesti. 

Talletustili sopii erityisesti henkilöille, jotka tarvitsevat säännöllistä pääsyä rahoihinsa ja haluavat pitää ne turvassa pankissa. Talletustilillä on hyvä säilyttää esimerkiksi palkka ja käyttää tilin varoja arkielämän menoihin.

Määräaikaistili ja määräaikaistalletuskorko

Määräaikaistalletuskorko on talletuskorko, joka koskee tietyn ajanjakson, kuten kuukausien tai vuosien, ajaksi tehtyä säästötalletusta. Tällainen talletus on sidottu tiettyyn määräaikaan eli tallettaja sitoutuu jättämään rahansa pankille sovitun ajanjakson ajaksi ilman nostoja.

Kun asiakkaalle tehdään määräaikaistili, sovitaan yhdessä pankin kanssa kuinka pitkäaikainen tilille tehtävä talletus on. Yleensä pankit ja rahoituslaitokset maksavat sitä korkeampaa määräaikaistalletuskorkoa mitä pidempi määräaika talletuksessa on.

Määräaikaistalletuksen edut

Määräaikainen talletus tarjoaa säästäjälle tietynasteisen varmuuden sijoituksen tuotosta tulevaisuudessa, sillä korko on määritelty etukäteen ja se pysyy samana koko määräajan. Tallettaja ei siis joudu kärsimään mahdollisista korkomuutoksista määräaikaisen talletuksen aikana.

Määräaikaistalletuksen korko on yleensä korkeampi kuin tavallisen säästötilin korko, sillä pankki saa varmuuden siitä, että se voi käyttää talletusta lainaustoimintaansa ilman, että tallettaja voi nostaa rahaa talletuksesta. 

Määräaikaistalletukset ovat suosittuja sijoitusmuotoja niille, jotka haluavat turvallisen tavan säästää ja saada tuottoa säästöilleen, vaikka tuotto ei yleensä ole yhtä suuri kuin riskisemmissä sijoituksissa.

Määräaikaistalletuksen lopettaminen

Kun määräaikaistalletus saavuttaa erääntymisensä, tallettaja voi joko nostaa rahansa takaisin tai uusia määräaikaistalletuksen samalla tai erilaisella määräajalla. 

On tärkeää huomata, että mikäli tallettaja tarvitsee rahojaan ennen määräajan päättymistä, pankki voi periä ennalta sovitun sakon tai vähentää kertynyttä korkoa talletetusta summasta. Tämä kannustaa tallettajia pitämään kiinni sopimuksen mukaisesta määräajasta.

Kuinka löytää paras korko talletukselle?

Parhaan talletuskoron löytäminen vaatii aikaa ja vaivaa, mutta se voi olla erittäin kannattavaa, kun otetaan huomioon korkotuottojen pitkäaikaiset vaikutukset säästöihisi. 

Muista vertailla eri pankkeja ja talletustilejä. Korot pankkien välillä voivat vaihdella suuresti. On myös suositeltavaa keskustella oman pankkisi kanssa. Pitkäaikaisille asiakkaille voi olla saatavilla etuja, jotka eivät ole yleisessä tiedossa.

Mikäli haluat lukea lisätietoa koroista, suosittelemme tutustumaan seuraaviin artikkeleihimme:

Lainojen korot.

Lainan korko.

Marginaalikorko.

Yksi hakemus, monta tarjousta

Rahalaitos

Kuka voi hakea lainaa Rahalaitokselta?

Ikä:

Sinun tulee olla vähintään 20-vuotias.

Tulot:

Sinulla tulee olla yli 600 € kuukausitulot.

Haettava lainamäärä:

Voit hakea kauttamme lainaa 500 €:sta aina 60 000 € asti.

Maksuhistoria:

Sinulla ei saa olla julkisia maksuhäiriöitä.

Vakuudet:

Meiltä voit aina hakea lainaa ilman vakuuksia.

Yhteistyökumppaneitamme